Читај ми!

Одржана комеморација поводом смрти Матије Шаркића

Субота 15. јун 2024. године – најтужнији дан у историји црногорског спорта, дан у коме је туговала цела Црна Гора. Тог дана преминуо је Матија Шаркић, фудбалски репрезентативац. Тог дана угашена је младост, угашена је будућност – Матија је имао само 26 година.

У част Матије Шаркића данас је одржана комеморација у Црногорском народном позоришту.

Постоје, нажалост, дани када све занеми, све стане, када само туга обузме – то је био дан када нас је напустио Матија Шаркић, велики спортиста, поносни члан фудбалске репрезентације Црне Горе.

Његов одласком, породица је изгубила вољеног сина и брата, изгубио је црногорски фудбал, али и цела Црна Гора, јер је остала без младића, који је био пример у свему, младог човека који је пленио понашањем, ставом, манирима...

"Отишао је један од синова Црне Горе који су јој служили на понос. Животне околности су га везивале и за друге државе чије је боје могао бранити, али је Црна Гора била његов први и једини избор. О томе какав је Матија био спортиста сви смо сведочили дивећи се његовом голманским умећу. О томе какав је био као пријатељ најбоље знају његови саиграчи и тренери. О томе какав је био син и брат, знају његови рањени родитељи, Натали и Бојан и браћа Данило и Оливер.

Његов одлазак је претежак губитак за црногорски спорт, за нашу репрезентацију и за све клубове у којима је градио своју каријеру... Не само због тога што је био фудбалска величина, већ и што је својим људским квалитетима освајао срца људи. Поштована породице Шаркић, нека вам служи на част и на понос што сте имали таквог Матију... Нека му је вечна слава и хвала, казао је председник Црне Горе Јаков Милатовић.

Председник Фудбалског савеза Црне Горе Дејан Савићевић покушавао је да задржи тугу опраштајући се од Матије – грцајући је изговарао речи, али је туга била јача...

"О Матији као фудбалеру, изузетном голману, могао бих говорити дуго и опширно. Матија се најбоље осећао између статива, на гол линији. Ту је био свој на своме, том мјесту је припадао. На голу се осећао потпуно природно, господарећи простором који га окружује. Међу стативама изгледао је као див, као непремостива препрека за сваког противника и сваки противнички покушај.“

“Саиграчима је уливао сигурност, противницима страх када се нађу очи у очи са њим. Наш Шарка, како су га сви у репрезентацији од милоште звали, из тренинга у тренинг и из наступа у наступ уверавао је све у стручном штабу националног тима да је голман светске класе. Нажалост, остаћемо ускраћени за прилику да се још много пута, како је требало да буде, дивимо његовим бравурама на голу националног тима.“

“Увек и у сваком моменту, наш Шарка био је насмејан ширећи око себе добру енергију и оптимизам. Деловао је охрабрујуће, био је људска громада коју, чинило се, ништа не може зауставити. Беспрекорно васпитан, дипломатски културан, са изузетним поштовањем за сваког друга, пријатеља, саиграча, сарадника, навијача… Драга Натали, Бојане, Данило и Оливере, у овим тешким тренуцима и трагедији која је задесила пре свега вашу породицу, будите поносни на Матију, на његов животни пут и траг који је оставио међу нама. Матија ће бити пример узорног човека, врхунског спортисте и искреног патриоте", казао је Савићевић.

Матија, или Шарка, како су га звали саиграчи био је див на голу. Судбина је хтела да посљедњу утакмицу у каријери одигра у дресу националног тима и да бриљира против Белгије, у Бриселу, граду у коме је одрастао.

Матија Шаркић је сахрањен на подгоричком гробљу Чепурци, у кругу породице и најближих пријатеља.

среда, 26. јун 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару