Читај ми!

Око: Субота кад је отишао Златан - "најбољи југословенски фудбалер свих времена"

Поводом одласка у пензију једног од најбољих фудбалера 21. века Златана Ибрахимовића, у емисији "Око" гости су били некадашњи фудбалер Раде Богдановић, писац Мухарем Баздуљ и новинар и некадашњи дописник из Шведске Јово Вуковић.

Ибрахимовић се од фудбалске каријере опростио на мечу који је одигран у склопу припрема за Европско првенство, а у ком је Србија са 3:0 савладала Шведску.

Баздуљ је на почетку емисије подсетио на један од својих текстова у ком је Ибрахимовића назвао "најбољим југословенским фудбалером свих времена".

"Он је вероватно најбољи југословенски фудбалер свих вемена, иако је његова каријера почела када се Југославија већ распала. Ујединио је све врлине, али и мане фудбала на овим просторима. Дао је највише лепих голова и добио највише глупих цвених картона. Као што је Дончић најбољи југословенски кошаркаш икад, тако је и Ибра најбољи фудбалер", рекао је Баздуљ.

Подсетио је Баздуљ и на неке од детаља из Златанове аутобиографије.

"Тек са 17 година је први пут отишао у центар Малема. То је као да живите на Карабурми, а никад нисте видели Трг републике. Отац му је приликом одлазака на гостовања давао 20 круна, док су осталима давали 2000. На крају је постигао све ни из чега и купио најлепшу кућу у Малмеу којој се дивио још као клинац", додао је Баздуљ.

Према Баздуљевом мишљењу, Ибрахимовић је успео да споји оно најбоље што нуде Балкан и Шведска.

"Није његов менталитет гладијаторски, иако му је Гладијатор омиљени филм, него јањичарски. Оно када каже Пиксију да је дисциплина важна показује да је покупио од Швеђана оно најбоље, уз све оно што је донео са овог поднебља. Спојио је протестанстку етику са духом Балкана и постао је то што је постао", изјавио је Баздуљ.

Богдановић: Једна од најбољих деветки у Европи

Богдановић је највећи акценат ставио на тешке услове у којима је Ибрахимовић одрастао, као и на менталитет који му је помогао да изгради каријеру.

"Енормно велики таленат, место где је рођен и менталитет су били кључни за његову каријеру. Са друге стране много је и радио и постао једна од најбољих деветки у Европи после Ван Бастена. Извукао је и дугу каријеру упркос бројним повредама. То може само човек са Балкана који је у стању да се успротиви једном Гвардиоли", рекао је Богдановић.

Додао је и да је Ибрахимовићево детињство било пресудно за његов каснији развој.

"Његово детињство није било мед и млеко. Отац га убијао са народњацима, увек испред њега чаша и флаша. Његов пример је добар јер је радом стекао оно што жели и извукао се из тешке ситуације. Био је другачији и вероватно је често био шиканиран, па је морао да се заузме за себе. Велики утицај је касније имала и супруга која је старија и искуснија и која га је научила да се понаша", изјавио је Богдановић.

Вуковић: Најбољи фудбалер у историји Балкана

Вуковић је рекао да је окружење у ком је Ибрахимовић одрастао умногоме утицало на његову личност.

"Феномен. Физички је био веома доминантан и у сваком тиму је био стожер око ког је могла да се гради екипа. Одрастао је у Малмеу који је јако специфичан град, јер су у њему живели људи из 165 земаља света. Морао је да се сналази у некој врсти гета и успео је да се наметне као надмоћан", рекао је Вуковић.

Додао је да је у Малмеу за време распада Југославије живео велики број људи са ових простора, због чега ни у Шведској ситуација није била пријатна.

"Златан је почео у средини у којој је било доста Балканаца. Локални клубови које су оснивали људи са ових простора су били хомогени и када је Југославија почела да се распада играли су чак и Срби против Хрвата. Полиција је више људи послала на тај меч, него на неке прволигашке. Тамо је био југословенски рат у малом", додао је Вуковић. 

Истакао је Вуковић да је Златан за њега најбољи фудбалер који долази са Балкана.

"За мене је Ибрахимовић најбољи фудбалер у историји Балкана. Дуго сам правио и мењао ту листу и на крају мислим да је он број један, а да су иза њега Модрић и Џајић", изјавио је Вуковић.

Читаву емисију "Око" посвећену Ибрахимовићевом повлачењу погледајте у видео-снимку на почетку текста.

недеља, 23. јун 2024.
29° C

Коментари

koga je stid od lepote
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo!
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Лепше Боље Паметније
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Negovanje antivrednosti
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Svaka čast
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару