Читај ми!

Олимпијакос за историју грчког фудбала, Фјорентина против прошлогодишњег исхода у Лиги конференција

Фудбалери Олимпијакоса и Фјорентине играће финале Лиге конференција. Меч на "АЕК арени" у Атини на програму је од 21.00, а текстуални пренос пратите на нашем порталу.

Олимпијакос за историју грчког фудбала, Фјорентина против прошлогодишњег исхода у Лиги конференција Олимпијакос за историју грчког фудбала, Фјорентина против прошлогодишњег исхода у Лиги конференција

Трећерангирано фудбалско такмичење у Европи трећи пут од оснивања добиће новог првака. За титулу најбољег бориће се Олимпијакос и прошлосезонски вицешампион Фјорентина.

Олимпијакос би могао да постане први грчки шампион у неком од европских такмичења и то на стадиону великог ривала, АЕК-а. Фјорентина ће играти шесто финале Уефиних такмичења. Италијански тим налази се у серији од 13 утакмица без пораза у Европи, а грчка екипа је у форми која осцилира.

Компликована сезона за Олимпијакос ближи се крају. Ипак, тим који је променио три тренера у сезони имаће прилику да се искупи за неуспех у домаћем такмичењу, јер им је другу годину узастопно измакла 48. титула шампиона Грчке.

Финале неког европског такмичења је непозната територија за играче Хозе Луиза Мендилабара. Сигурно је да ће постојати оређен ниво притиска на почетку меча, али олакшавајућа околност је то што Олимпијакос игра на само километар удаљености од свог стадиона. Посебно ће им мотивацију донети чињеница да би победом ушли у историју грчког фудбала, а нема сумње да ће бити потпомогнути навијачима са трибина ка остварењу циља.

Фјорентина је поновила резултат из прошле године, с тим што ће свакако постојати велика жеља код играча Винченца Италијана да се искупе за прошлогодишњи пораз од Вест Хема.

Офанзивна игра, брзина и прецизна игра одликовали су Фјорентину ове сезоне у Лиги конференција, али ће им беспрекорност у игри бити потребна како би освојили први европски трофеј после Купа победника купова 1961. године.

Фјорентина је до финала стигла без пораза. У групној фази играли су против Ференцвароша, Генка и Чукаричког, а билан су им три тријумфа и исти број ремија. У нокаут фази елиминисали су Макави из Хаифе у осмини финала, потом Викторију из Плзења, а онда Клуб Бриж.

Пут Олимпијакоса почео је у Лиги Европе, али је као трећепласирани у конкуренцији са Вест Хемом, Фрајбургом и ТСЦ-ом морао у плеј-оф за осмину финала Лиге конференција. Прво су победили Ференцварош, а онда редом Макаби из Тел Авива, Фенербахче и Астон Вилу.

Тренер Олимпијакоса, Мендилибар, истакао је уочи дуела да је његов тим нестрпљив и жељан наступа у финалу.

"Када сам дошао у Олимпијакос, нисам слутио ни очекивао да ћемо отићи тако далеко. Међутим, временом сам почео да верујем да можемо добро да прођемо у лиги и у Европи - велика је радост што смо дошли до финала, за све нас на терену, али и за навијаче. Сведок сам узбуђења и мотивације мојих играча из прве руке, они једва чекају да изађу на терен. Верују у себе, дали су све од себе на тренинзима и сви нестрпљиво желе да играју ову утакмицу", рекао је Хозе Луиз Мендилибар.

Стратег Фјорентине, Италијано, изнео је низ похвала на рачун Олимпијакоса и појединаца у тиму.

"Олимпијакос је јака, агресивна екипа, када победите Астон Вилу код куће и у гостима, то значи да имате висок квалитет. Њихов центарфор, Ел Каби, константно даје голове. Ми смо у њиховом граду, тако да можете замислити атмосферу у коју ћемо закорачити. Ово је наше друго узастопно финале Лиге конференција. Међутим, желим максимално да искористимо лекције које смо научили из прошлосезонског искуства. Ово је одлична прилика да донесемо трофеј Фиренци", казао је Винченцо Италијано.

Потенцијалне стартне поставе:

Олимпијакос: Цолакис - Роднеј, Рецос, Давид Кармо, Ортега - Чикињо, Ибора, Хеце - Поденс, Ел Каби, Фортунис;

Фјорентина: Терачано - Додо, Лукас Мартинез, Миленковић, Бираги - Мандрагора, Бонавентура - Гонзалез, Белтран, Куаме - Белоти.

Меч на "АЕК арени" у Атини на програму је од 21.00, а текстуални пренос пратите на нашем порталу.

петак, 21. јун 2024.
31° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије