Читај ми!

Пикси за РТС: Бићу селектор и наредне две године, списак за Евро у уторак

Гостујући у емисији Око, селектор фудбалске репрезентације Србије Драган Стојковић Пикси рекао је да је продужио уговор са Фудбалским савезом Србије до 2026. године, као и да ће у уторак ујутру бити објављен списак од 26 играча за Европско првенство у Немачкој.

Стојковић је прво отклонио сумње око тога да ли ће и након Европског првенства остати на месту селектора.

"Да, договор је усаглашен и раније, али је данас озваничен и водићу репрезентацију у наредне две године. Моја идеја је била да се сачека док се не заврши првенство и куп. Знао сам да долази Скупштина и да би то било право време за озваничавање. Срећан сам и поносан што ћу представљати земљу на Европском првенству после 24 године", рекао је Стојковић.

Бивши репрезентативац је након тога истакао да је континуитет у раду од великог значаја за резултате.

"Мислим да је важно да играчи знају ко их чека и ко ће их водити. Поготово ако имају добар однос са селектором и разумеју његове захтеве. Битан је и континуитет и добро је да ћемо имати прилику да радимо и даље и правимо нове успехе", додао је Пикси.

Према његовим речима, коначан списак путника за Немачку биће објављен у уторак ујутру, док је за исти дан од 17.00 часова заказан и почетак припрема.

"Припреме су испланиране перфектно. На сајту савеза ће сутра пре подне бити 26 имена за Евро. Припреме такође почињу сутра и ја ћу у Пазови имати 16 играча на тренингу од 17.00 часова. Играчи нису дужни да дођу, али видим другачију жељу и приступ у односу на претходно такмичење", изјавио је селектор "орлова".

"Добро је што нема еуфорије, иако је иза нас неколико добрих циклуса"

Након тога је истакао да му је драго да нема превелике еуфорије пред одлазак на Евро, као и да је задовољан здравственим стањем играча.

"Здравствени билтен је много бољи за разлику од кошмара пре две године. Играчи су здрави, прави, мотивисани и жељни да дођу. То ми говори да ће бити спремни. Ни приближно нема еуфорије као пре две године. Тада је еуфорија додуше била оправдана. Одиграли смо одличне квалификације, закључно са победом над Португалом. Драго ми је што нема еуфорије и што идемо са мање очекивања, али са више жеље", рекао је Стојковић.

Додао је и да је иза екипе неколико веома успешних такмичарских циклуса.

"За нама је Мундијал и одличне игре у Лиги нација, где смо се пласирали у А дивизију, међу 16 најбољих у Европи. У квалификацијама за Евро смо одиграли колико нам је потребно да се пласирамо и сада морамо да искористимо шансу", изјавио је некадашњи капитен репрезентације која је 2000. играла на Првенству Европе.

Када је реч о Александру Митровићу и Сергеју Милинковић-Савићу који су напустили Европу и прешли у саудијски Ал Хилал, селектор "орлова" је рекао да од њих очекује добре игре и професионални приступ

"То наравно није исти ниво, не можемо да се лажемо. Морамо међутим рачунати на њихову професионалност и на то да ће на тренинзима показати да су и даље у потребној форми. Њихов избор поштујем, професионалци су и тешко је одбити толики новац. Очекујем ипак да буду на потребном нивоу", јасан је био Пикси.

Изјавио је и да срећан због великог броја квалитетних голмана, али и да екипе мора да смањи број индивидуалних грешака.

"Голмани су јако битни и радује ме што их имамо толико квалитетних. Свилара такође рачунам, али кога год да ставим на гол - мирно ћу спавати. Одбрану ће увек критиковати, а важно је да се одбрана игра тимски и да се индивидуалне грешке сведу на минимум, што нам је био велики проблем. На почетку припрема ћемо се управо посветити тим сегментима", рекао је Сројковић.

"Изградња Националног стадиона од великог значаја, потребна нам је подршка народа"

Честитао је српским клубовима који су се пласирали у квалификације за европска такмичења, али и нагласио да резултати у Европи морају бити бољи.

"Звезди бих честитао на дуплој круни, а осталима на пласману у Европу и пожелео им све најбоље. Претходне године су резултати били катастрофални. Од 28 утакмица забележили смо 25 пораза, а и репрезентација је два пута изгубила од Мађара, што је много пораза у једној години. Морамо стога да наставимо да радимо и напредујемо и вратимо поверење", изјавио је Пикси.

Нагласио је и да је изградња Националног стадиона од великог значаја за српски фудбал.

"Свима који раде у фудбалу је драго због изградње Националног и других стадиона. Захваљујемо се и држави на улагањима и препознавању инфраструктуралних потреба. Не знам да ли политичари то виде као бенефит, али што се нас тиче, само нека граде и раде. Национални стадион је стадион народа, а не савеза и требало би да нас приближи Европи", рекао је некадашњи фудбалер Црвене звезде и Олимпика из Марсеја.

За крај је истакао да је екипи потребна подршка, као и да се нада да ће донети велики успех својим сународницима.

"Морамо да идемо корак по корак и будемо најбољи што можемо у три меча групне фазе. Ја сам одговоран и морам да убедим играче у њихов квалитет како бисмо направили што бољи резултат за овај народ. Такође, пласман на наредно Светско првеснтво био би велики успех. Потребна нам је подршка. Желимо да наша деца, медији и читав народ буду уз нас", закључио је Стојковић.

среда, 26. јун 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару