Читај ми!

Сукоб фудбалског племства у полуфиналу Лиге шампиона - Бајерн и Реал у борби за финале

Фудбалери Бајерна угостиће Реал у првом мечу полуфинала Лиге шампиона. Утакмица почиње у 21.00, а најзанимљивије детаље и промену резултата можете пратити на нашем порталу.

Сукоб фудбалског племства у полуфиналу Лиге шампиона - Бајерн и Реал у борби за финале Сукоб фудбалског племства у полуфиналу Лиге шампиона - Бајерн и Реал у борби за финале

Реал у меч улази као фаворит за пролаз даље, али и за освјање читавог такмичења, док ће Бајерн покушати да искористи добру форму у завршници сезоне и остане у трци за освајање јединог трофеја који име је остао у оптицају.

Обе екипе су бележиле одличне резултате у претходном периоду, што је уз обострану историју успеха у елитном европском такмичењу и огроман квалитет било довољно да овај двомеч привуче више пажње од сусрета ПСЖ-а и Борусије из Дортмунда.

Реал ће покушати да настави поход ка повратку "ушатог пехара" у своје витрине након годину дана, док се Баварци надају првом финалу након 2020. године када су савладали ПСЖ - потенцијалног ривала у финалу и ове сезоне.

Оно што би могло да утиче на квалитет сусрета, макар када је први дуел у питању, јесте велики број лакших и тежих повреда на обе стране, те је питање у каквим ће саставима екипе изаћи на терен "Алијанц арене".

Снага Анћелотијеве обрве

Након избацивања Манчестер ситија у четвртфиналу после бољег извођења пенала, делује да је Реал учинио најтежи део посла на путу до 15. титуле првака Европе.

Тим Пепа Гвардиоле је важио за највећег фаворита за освајање такмичења и био је бољи ривал током 210 минута игре у двомечу, макар када се у обзир узме статистика и естетски утисак.

Био је Сити у предности и након прве серије пенала, али све је било узалуд. И огроман посед лопте и десетине шутева ка невероватном Луњину и викторије испред противничког шеснаестерца у реваншу. Реал је поново пронашао начин да победи.

"Краљевски клуб" био је у подређеном положају и током већег дела двомеча са Лајпцигом у осмини финала, али је показао да игра вероватно најефикаснији фудбал када се узме у обзир однос направљених и искоришћених шанси.

Као да је Анћелотијево карактеристично подизање обрве све што је потребно како би се Реал накратко уозбиљио, одиграо тачно онолико колико му је потребно да прође даље и оставио ривала да жали за пропуштеним шансама.

Реал ће против Бајерна играти рекордно 32. полуфинале Лиге шампиона и покушаће да се пласира у своје 17. финале, што би такође био нови рекорд.

Мадриђани ће у први меч ући без Тиба Куртое који је поново почео да тренира, али још увек није спреман за повратак на терен, нарочито не у овако битном тренутку. 

Осим њега, дуел ће пропустити и Дани Карвахал због жутих картона, као и Давид Алаба због повреде колена, док је Родриго под знаком питања.

Тухелов опроштај или блеф налик Ћавију

Када је Бајерн изгубио у првом мечу осмине финала против Лација, деловало је да је сезона за Баварце у потпуности изгубљена. 

Титула Леверкузена у Бундеслиги се већ назирала, такмичење у купу је било окончано раним испадањем, а Томас Тухел је најавио свој одлазак са места стручног штаба након неиспуњених очекивања. 

Сезона за заборав најтрофејнијег немачког клуба и навијача који су навикли на успех.

Ипак, победом над Лацијом у другом мечу почела је мисија спасавања онога што се спасти може, а то је нада у освајање седмог трофеја намењеног прваку Европе.

Након ремија у Лондону против Арсенала, Тухел је феноменално тактички припремио реванш у ком је његова екипа у потпуности неутралисала вихорна крила "тобџија", што је рецепт који ће морати поново да искористи против Реала.

Показао је тако Бајерн да зна да се брани и одигра меч на резултат, а када у нападу имате Харија Кејна, противнички дефанзивци увек морају бити на опрезу.

Баварци ће против Мадриђана играти своје 20. полуфинале и бориће се за улаз у 12. финале у историји клуба.

Међутим, огроман проблем за Тухела у припреми меча представљаће велики број повреда. Конрад Лајмер, Матијас де Лихт и Кингсли Коман би требало да пропусте први сусрет, док су Џамал Мусијала, Лирој Сане, Дајот Упамекано и Серж Гнабри под знаком питања.

Међусобни сусрети

Бајерн и Реал су до сада одиграли чак 26 мечева у оквиру Лиге шампиона, што њихово ривалство чини највећим у историји такмичења.

Не постоје две екипе које су се више пута састајале од данашњих ривала, а чак 14 од тих 26 сусрета одиграно је у полуфиналима. Оно што је занимљиво јесте да се ривали никада нису састали у финалу.

У досадашњим полуфиналним окршајима Бајерн је био успешнији и прошао је даље у четири наврата, док је Реал три пута преко немачког гиганта стизао до финала. Међутим, Мадриђани су били успешнији у претходна два полуфинала.

Реал је за нијансу бољи у укупном скору са 12 победа, док Бајерн има 11, уз три меча која су завршена нерешеним резултатом.

На мечу два ривала из 2007. године постигнут је и најбржи гол у историји такмичења. Тада је Рој Макај на утакмици осмине финала у Минхену након само десет секунди матирао Икера Касиљаса и поставио рекорд који и даље није оборен.

Последњи дуел два тима одигран је пре готово пет година у оквиру Интернационалног купа шампиона. Бајерн је победио са 3:1, а голове на том мечу постигли су између осталих Гнабри и Родриго који би, уколико буду здрави, могли поново да имају велики утицај на исход двомеча.

петак, 17. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара