Читај ми!

Дрес Немачке повучен из продаје јер број подсећа на нацистички симбол

Произвођач спортске опреме "Адидас" и Фудбалски савез Немачке повукли су из продаје дрес немачке репрезентације са бројем 44 након критике да дизајн цифара подсећа на нацистички симбол.

Дрес Немачке повучен из продаје јер број подсећа на нацистички симбол Дрес Немачке повучен из продаје јер број подсећа на нацистички симбол

Немачка компанија "Адидас" представила је прошлог месеца нове дресове у којима ће репрезентативци Немачке играти на предстојећем Европском првенству, а корисници друштвених мрежа приметили су да број 44 у новом дизајну на белом дресу подсећа на "СС" симбол по којем је био познат Шуцштафел – главна паравојна организација под командом Адолфа Хитлера и нацистичке партије.

Након примедби и жустрих расправа у јавности, од данас више није могуће у "Адидасовој" онлајн продавници наручити немачки дрес са бројем 44, а у међувремену су обустављене све испоруке већ купљених дресова са спорним бројем. Такође, ниједан немачки фудбалер неће носити 44 на леђима.

На удару критике нашао се "Адидас", али из чувене компаније тврде да су Фудбалски савез Немачке (ДФБ) и његови партнери одговорни за дизајн имена и бројева на новим дресовима.

"У 'Адидасу' раде припадници око 100 нација, наша компанија се залаже за промоцију различитости и инклузије и активно се супротстављамо ксенофобији, антисемитизму, насиљу и мржњи у било ком облику. Сваки покушај да се промовишу ставови који маргинализују нису део наших вредности. Компанија одлучно одбацује сваку инсинуацију да је то била наша намера", рекао је портпарол "Адидаса" Оливер Бриген за немачку агенцију ДПА.

Дрес Немачке за првенство Европе није једини који је постао предмет полемика и критика пошто се и енглеска јавност, укључујући познате личности и политичаре, недавно узбунила због детаља на крагни беле гарнитуре.

Шампионат Европе у Немачкој почиње 14. јуна, а финале је на програму месец дана касније.

четвртак, 02. мај 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво