Звезда без пораза против Јанг бојса, сенке Жигића и Вукановића над Београдом и Берном

Фудбалски клубови Црвена звезда и Јанг бојс одиграће пети међусобни дуел у среду, 4. октобра, у другом колу групне фазе Лиге шампиона. Црвено-бели до сада нису доживели ниједан пораз од тима из Швајцарске, а навијачима Звезде два резултата урезана су у фудбалску меморију – тријумф из 2004. и пласман у елитно такмичење Европе 2019. године.

Звезда је против Јанг бојса уписала само једну победу, а три утакмице завршене су нерешеним резултатом. Први и до сада једини тријумф црвено-бели остварили су 2004. године у реванш сусрету трећег кола квалификација за Лигу шампиона.

Никола Жигић је Јанг бојсу 2004. године дао три гола на два меча. Прво је у Берну, где су црвено-бели имали велику подршку навијача, спасао тим сигурног пораза, а затим је у Београду био ефикасан за убедљиву победу.

Звезда је у престоници Швајцарске до 78. минута имала два гола заостатка, а потом је Никола Жигић показао раскошно фудбалско умеће и успео да надокнади поменуту разлику.

Тријумф резултатом 3:0 Звезда је остварила пред више од 40.000 љубитеља тима на стадиону "Рајко Митић", а након нерешеног меча 2:2 у Берну.

Голове у Београду постигли су Бојан Миладиновић, Милан Дудић и Никола Жигић.

Успешнији двомеч крунисан је Звездиним пролазом у плеј-оф Лиге шампиона, у коме је пак пораз од ПСВ-а црвено-беле послао у Куп Уефа.

Резултатску репризу првог међусобног сусрета клубови су имали августа 2019. године – 2:2. Силовит почетак Швајцараца у првом мечу, тадашња екипа Звезде предвођена тренером Владаном Милојевићем зауставила је снажном одбраном и ефикасним прекидима. 

У реванш сусрету, завршеном 1:1, гол Алексе Вукановића испоставио се важнијим од погодака које су претходно постигли Милош Дегенек и Матео Гарсија, јер је Звезда управо због већег броја постигнутих голова у гостима прошла другу годину заредом у групну фазу надметања у Лиги шампиона.

Швајцарски тимови – алегорија Звездиних успеха

Звезда је у историји у евротакмичењима одиграла 17 мечева против шест швајцарских тимова уз гол-разлику од 32 дата и 19 примљених погодака. Српски тим је остварио шест победа, одиграо је седам нерешених дуела и четири пута био поражен. 

Једино у међусобним дуелима са Ксамаксом из Нешатела Звезда није уписала победу. Двомеч је одигран у квалификацијама за Куп Уефа 1995. године. Прва утакмица је завршена поразом Звезде од 1:0 у Швајцарској, а друга ремијем у Србији 0:0.

Грасхоперс је сигурно најпомињаније име екипе из Швајцарске против које су црвено-бели играли. Звездин пут до трона 1991. године у Купу европских шампиона почео је тријумфом у двомечу над циришким тимом укупним резултатом 5:2

Наговештај Звездине "златне генерације" и блиставих дана могао се наслутити средином осамдесетих година. Звезда је 1985. године у првом колу Купа европских шампиона одиграла два дуела са Арауом, укупни резултат је био 4:2 за црвено-беле. Потом је поражена од Атлетико Мадрида у четвртфиналу.

Најубедљивију победу над швајцарским тимовима црвено-бели су остварили против Лозане 5:1 у Београду у оквиру првог кола Купа Уефа 1972. године.

Први представник Швајцарске против кога је Звезда играла у неком евротакмичењу био је Базел, 1961. године. Први меч је завршен ремијем 1:1, док је реванш у Београду окончан победом домаћина од 4:1. 

Тадашња генерација стигла је до полуфинала Купа сајамских градова, где је поражена од Барселоне.

Црвено-бели ће у наредном сусрету са Јанг бојсом имати прилику да побољшају свеукупни скор против швајцарских тимова, а уз то и да наговесте коначни расплет у овогодишњој Групи Г Лиге шампиона.

Утакмица Црвена звезда – Јанг бојс, у другом колу групне фазе Лиге шампиона, игра се 4. октобра са почетком у 21.00 уз директан пренос на Првом програму РТС-а, а најважније детаље можете пратити на нашем порталу.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара