Читај ми!

Историјски наступ ТСЦ-а у квалификацијама за Лигу шампиона, први ривал Брага (РТС 2, 21.00)

Фудбалери ТСЦ-а играће први меч трећег кола квалификација за Лигу шампиона против екипе Браге у Португалији. Директан пренос утакмице је на Другом програму РТС-а од 21.00, а најважније детаље дуела можете пратити на нашем порталу.

Фудбалери ТСЦ-а први пут у историји клуба одиграће квалификациону утакмицу за најквалитетније такмичење на Старом континенту.

Европски излет ТСЦ је имао и у сезони 2020/2021. када су након пенала у другом колу квалификација за Лигу Европе елиминисани од Стеауе.

Овога пута играће против Браге за улазак у плеј-оф Лиге шампиона.

Тим из Бачке Тополе најсјаније дане у историји клуба дугој век и једну деценију започео је 2019. године када је освојио Прву лигу Србије.

Касније, финансијска улагања, пре свега од Фудбалског савеза Мађарске у изградњи и сређивању инфраструктуре, као и стабилизација тима и покретање академије која се простире и изван граница Бачке Тополе довели су до тога да је ТСЦ конкурентан тим у Суперлиги Србије, али и клуб који жели европска надметања.

Некадашњи вицешампион Португалије с високом амбицијом

Фудбалски клуб Брага један је од великана фудбалске лиге у Португалији, будући да се годинама уназад налази у горњем делу табеле.

Брага је почетком 21. века убележила неке од најзначајнијих резултата у европским оквирима, уписана је рецимо као последњи освајач Интертото Купа, 2008., а 2011. године изгубили су од Порта у финалу Лиге Европе.

У домаћим такмичењима, поред велике тројке - Порта, Бенфике и Спортинга, спадају у добро организоване и играчки квалитетне тимове.

У историји постојања освојили су три Купа Португала и два пута Лига Куп, али ниједном Прву лигу, само једном су били, 2010. године, вицешампиони тог такмичења када су и први пут убележили наступ у групној фази Лиге шампиона.

Брага има велико ривалство са Виторијом Гимараеш, а њихов међусобни дуел добио је назив "дерби до миња". Брага је успешнија, извојевала је 61 тријумф, а Гимараеш 55, уз то одиграли су 29 пута нерешено.

Португалска екипа је једна од најпознатијих у држави која негује омладинску школу фудбала из које редовно излазе играчи који наступају за први тим.

Развој младих играча је примарни фокус клуба. То се није променило ни након октобра 2022. године, када је "Катар спортс инвестментс" купио безмало 22% акција клуба за око 80 милиона евра.

Поред младих фудбалера који су годинама окосница тима, противник ТСЦ-у често доводи иностране фудбалере са подручја Јужне Америке.

Тренутно један од најбољих фудбалера Браге је нападач Рикардо Орта, репрезентативац Португалије.

Прецизан у додавањима, двадесетосмогодишњак има одличан пријем, неуазстављив први корак, снажан шут и то подједнако прецизно обема ногама. Најопаснији по гол противника је логично у шеснаестерцу где преферира да дриблинзима избаци противнике из игре.

Прошлу сезону је Брага завршила на трећем месту на табели са девет бодова заостатка за шампионом Бенфиком и седам за другопласираним Портом.

Промене у офанзиви ТСЦ-а, стратег исти 

Претходну сезону екипа из Бачке Тополе окончала је на другом месту у Суперлиги Србије са 20 бодова мање од шампиона Црвене звезде.

Овај успех им је и донео предстојећу борбу за пласманом међу најквалитетније тимове Европе.

ТСЦ је у летњем прелазном року направио значајне промене у офанзиви тима. 

Екипу су напустили Петар Ратков и Лука Илић, засигурно два најбоља и најкреативнија фудбалера у претходној сезони.

У односну на промену у офанзиви, ТСЦ су у прелазном року између осталих фудбалера појачали и центарфор Урош Миловановић као позајмљени играч Спортинг Хихона и Бенце Шош, некадашњи репрезентативац Мађарске у селекцији до 21. године, офанзивни везни играч Петар Станић, такође везни фудбалер из Црвене звезде.

На основну игара током припрема, али и у претходној сезони, стратег ТСЦ-а Жарко Лазетић инсистира на нападачком фудбалу.

Без обзира на стил и приступ утакмици ТСЦ-а, Брага ће бити фаворит због искуства фудбалера који се такмиче у квалитетнијој лиги, али и домаћег терена.

Међутим, нема сумње да се екипа из Бачке Тополе неће достојно супротставити португалском великану у намери да направи изненађење и повољан резултат пред реванш сусрет који је на програму за недељу дана у Србији.

Екипа ТСЦ-а, уколико се пласира у бараж за Лигу шампиона, играће против победника двомеча између Панатинаикоса и Олимпика из Марсеја.

Директан пренос првог меча између Браге и ТСЦ-а је на Другом програму РТС-а од 21.00, а најважније детаље дуела можете пратити на нашем порталу.

недеља, 30. јун 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару