Читај ми!

Тајна јужне стране терена Олимпијског стадиона "Ататурк" и сећање на "истанбулско чудо"

Финале Лиге шампиона 2005. године између Милана и Ливерпула важи за једно од најузбудљивијих у историји тог такмичења. Италијански тим је имао предност од 3:0 на крају првог полувремена, да би у наставку меча енглеска екипа надокнадила разлику и након бољег извођења пенала освојила наслов првака Европе у клупском фудбалу. Од тада постоји урбана легенда о томе да стадион "Ататурк" у Истанбулу има благи пад на јужној страни, будући да су сви голови из игре постигнути на том делу игралишта.

Тајна јужне стране терена Олимпијског стадиона "Ататурк" и сећање на "истанбулско чудо" Тајна јужне стране терена Олимпијског стадиона "Ататурк" и сећање на "истанбулско чудо"

Фудбалери Манчестер ситија и Интера бориће се 10. јуна за титулу првака у Лиги шампиона у јубиларном 30. финалу откако је престижно надметање реорганизовано из Купа европских шампиона у садашњи облик са 32 екипе.

Пренос последње утакмице у Лиги шампиона ове сезоне можете пратити на Првом програму РТС-а од 21.00. 

Стадион "Ататурк", на коме ће енглески и италијански тим играти финале, историјски посматрано предвиђен је за велике утакмице, а показало се до сада и за преокрете.

Олимпијски стадион у Истанбулу, који носи име по првом председнику Републике Турске Мустафи Кемалу Ататурку, други пут у историји биће домаћин финала Лиге шампиона. Овај стадион остаће упамћен по "истанбулском чуду", када је Ливерпул 2005. године у финалу елитног такмичења савладао Милан.

Стадион "Ататурк" направљен је у периоду од 1997. до 2002. године, а за потребе кандидатуре за Олимпијске игре 2008. године додатно је реновиран, међутим Истанбул, упркос великим финансијским улагањима, а реконструкција је коштала око 140 милиона долара, изгубио је битку за домаћинство од Кине, то јест Пекинга.

Стадион је прошле године додатно инфраструктурно поправљен и, према извештајима турских медија, укупна сума уложена у израду и два реновирања износи око 230 милиона долара.

Пре него што су се одржале Олимпијске игре у Пекингу, стадион "Ататурк" ушао је вечност, јер се баш на њему 25. маја 2005. године одиграло по многима најбоље финале Лиге шампиона.

Први гол првог финала Лиге шампиона на "Ататурку" постигао је капитен Милана Паоло Малдини у првом минуту утакмице. Затим је Ернан Креспо у само пет минута демострирао егзекуторску снагу врхунског нападача када је у 38, а затим у 43. минуту постигао голове за укупну предност на полувремену од 3:0 у корист Милана.

У тим тренуцима Ливерпул је био надигран, а навијачи и љубитељи фудбала сигурни да ће Милан освојити још једну, тада седму титулу првака Европе. Међутим, Ливерпул предвођен капитеном Стивеном Џерардом, који је у 54. минуту смањио резултатску предност на 3:1, није се предавао, већ показао да су у фудбалу, као и животу, чуда могућа.

Владимир Шмицер је додатно смањио заостатак Ливерпула у 56, а Ћаби Алонсо поравнао резултат пет минута касније. Велику борбу до самог краја обележила је и велика неизвесност, али и промашај Андрија Шевченка у финишу дуела, односно одбрана Јиржија Дудека на метар-два од Украјинца.

Супротстављени двојац касније у пенал-серији разрешио је двочасовну дилему и напетост. Шевченко је промашио пенал, тј. Дудек је одбранио још један његов ударац и тиме донео пету титулу шампиона Старог континента Ливерпулу.

Јужна страна терена биће пресудна за будућег шампиона Европе

"Ататурк" је након 2005. године требало да буде домаћин финала Лиге шампиона у два наврата, али је домаћинство одлазило у Португалију претходних година и коначно у трећем покушају угостиће опет енглеску екипу из Манчестера и италијански тим, као и претходни пут из Милана, али сада ће играти Интер.

Пре 18 година "чудо" је направила енглеска екипа, док се сада очекује да ће то бити италијанска, јер Манчестер сити важи за фаворита, ако уопште постоји предност у финалу.

Можда ће на крају бити пресудна и јужна страна, где постоји благи пад... То је она страна када тим напада с лева на десно у односу на телевизијску камеру која прати дешавања на терену.

Друго истанбулско финале заказано је за 10. јун од 21.00. Сити ће имати прилику да освоји троструку круну ове сезоне, али и први трофеј у Лиги шампиона, док ће се Интер борити за четврту титулу која се додељује најбољем тиму Европе.

субота, 06. јул 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару