Читај ми!

Мбапе предводник нове генерације Француске

Килијан Мбапе недавно је постао најмлађи капитен репрезентације Француске. И даље млади фудбалер чини се да је одвећ постао лидер "триколора", а светски медији увелико говоре о њему као предводнику нове генерације фудбалера националног тима.

Мбапе је именован за новог капитена француског тима неколико месеци након што је бивши капитен Уго Лорис објавио да се повлачи из репрезентације.

Селектор Француске Дидије Дешан саопштио је уочи утакмица у квалификацијама за Европско првенство да ће млади Мбапе бити нови вођа тима на терену.

Први пут као капитен извео је селекцију на почетку меча против Холандије 24. марта на националном стадиону у Паризу, а Мбапе је постигао два гола и иницирао креативну игру тима у убедљивој победи над Холанђанима од 4:0.

"На нама је да створимо нешто, јер има много играча који су отишли, морамо поново напред и с циљем да освајамо титуле", истакао је капитен Француске Килијан Мбапе након победе над Холандијом.

По заслузи

Дидије Дешан је одвео Француску у два узастопна финала Светског првенства 2018. и 2022. године. С тим што је први пут и крунисао тренерску каријеру освајањем трофеја намењеног прваку света.

Поменути четврогодишњи период, али и мало дуже, обележила је смене генерација, али и неиграње појединих фудбалера у тиму "триколора" због повреда.

Килијан Мбапе се беспрекорним играма, понашањем и залагањем на терену и ван њега истакао и указао да заслужује капитенску траку, јер је лидер националног тима већ постао, што се најочитије видело у финалу Мундијала у Катару где је постигао хет-трик против Аргентине.

Тинејџерски успех и младићки успон

Доскора је Килијан Мбапе био тинејџер, а његове вештине довеле су Монако 2018. године до титуле шампиона Француске, али и полуфинала Лиге шампиона.

Сада двадесетчетворогодишњи фудбалер Пари Сен Жермена и капитен Француске доказује да је раније од осталих капитена и фудбалских лидера постао незаменљив у тимовима у којима наступа.

Репрезентација Француске је Мундијал у Русији 2018. године освојила са само једним нерешеним резултатом и свим осталим победама. Из генерације фудбалера који су активно учествовали у подвигу освајања Мундијала поменуте године остали су Антоан Гризман, Оливије Жиру и Килијан Мбапе.

Крај репрезентативне карије објавили су фудбалери попут Рафаела Варана, Стива Манданде, Карима Бенземе, капитена Уга Лориса. Повреде су утицале на прекид играња у националном тиму Француске Полу Погби, Н‘Голу Кантеу и Преснелу Кимпембеу, а упитан је њихов повратак у редове "триколора", што због форме, што због нових фудбалера који полако граде стабилне позиције у националном тиму.

За то време Мбапе је (п)остао играч од кога зависи креација на терену, али и реакција на дешавања у вези са фудбалом као што су рецимо критике на рачун сада већ бившег председника Фудбалског савеза Француске Ноела ле Греа, а у вези са председниковом "незаинтересованошћу" за тренерску каријеру Зинедина Зидана.

С тим у вези, фудбалска јавност од Мбапеа не очекује само атрактивне потезе на терену, већ и храброст да се истакне као заштитник тима коме припада и који га је изабрао као првог међу једнакима.

Нова генерација за нове подвиге

Голман Мајк Мањан је упркос освајању титула шампиона Француске и Италије са Лилом, односно Миланом, одиграо само седам утакмица за Француску.

Мањан ће у јулу напунити 28 година и свакако ће имати један од најтежих задатака – заменити Уга Лориса који је од 2008. године бранио за сениорски тим Француске.

Окосницу "новог" тима Француске са Мбапеом на челу чине Дају Упамекано, Коло Муани, ветерани Антоан Гризман и Оливије Жиру, али и Оралијен Чуамени и Едуардо Камавинга. 

У квалификацијама за Европско првенство Француска је приказала две различите игре које су умногоме зависиле од противничке одбране. 

Са Холандијом су релативно лако окончали сусрет, понајвише због слабог отпора противника, међутим, с тимом Републике Ирске било је потешкоћа у нападу. 

Мбапе је имао мањег утицаја на игру у Даблину у односу на меч против Холандије, те је дуел са Ирском завршен једним голом, стрелац је био Бенжамин Павар. 

На основу првих мечева и победа са новим капитеном у циклусу квалификација за Европско првенство може се рећи да је Француској потребно време да "нови" тим направи нови подвиг, а мора се констатовати да су одласци битних фудбалера остали непримећени.

То указује на правилно успостављен систем раста и развоја, али и на континуитет добрих игра селекције Француске.

уторак, 16. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво