Читај ми!

Рађа Наинголан - бунтовник без разлога

Светски медији пренели су информацију да је фудбалски клуб Антверпен суспендовао Рађу Наинголана због конзумирања електричне цигарете у 12. колу белгијске Јупилер лиге.

Пре почетка утакмице са Стандардом, Наинголан је користио дуван на клупи за резервне играче, што је ухватила и камера.

Није тајна да поједини спортисти конзумирају дуван, алкохол или неке друге опојне супстанце и стимулансе. С тим у вези, многи асови су и прекинули каријеру након антидопинг теста.

Сетимо се недавног примера Маркуса Вилијамса, некадашњег кошаркаша Црвене звезде који је на полувремену плеј-оф утакмице против Партизана 2015. године конзумирао марихуану, баш као и Џејмс Гист док је био кошаркаш Панатинаикоса, а за то добио суспензију неиграња од осам месеци.

Са друге стране, ретко ко од љубитеља кошарке и спорта уопште ће се сећати тих примера након неколико деценија, јер важније је бити мангуп и бунтовник на терену, a онда и навијачи имају прилике да препричавају те блесаве потезе.

Попут, примера ради, Робија Фаулера који је 1999. године у утакмици против Евертона након поготка из пенала за резултатску предност Ливерпула од 3:2 "шмркао" аут линију.

Случај Рађе Наинголана показује да је фудбалер овим потезом себе направио бунтовником без разлога, али не попут Џима Старка из истоименог холивудског филма, већ помало разметљивог, човека без логике, који се шепури без резултата.

Одрастање без оца и фудбал као пут ка успеху 

Наинголан је рођен 1988. године, родитељи су му дали име Рађа, што у слободном преводу са индонежанског значи "краљ".

Белгијанац је рођен као близанац, његова сестра се зове Ријана, а одрастао је у породици са три полубрата. У Белгији је живео у већински фламанском делу државе у Антверпену, али га људи много чешће повезују са индонежанским пореклом. Наинголан истиче да је верник хришћанске протестантске цркве.

Рађа је у раном периоду живота остао без оца, јер их је он напустио и отишао у Индонезију, а у интервјуима је говорио о тој емоционалној боли и недостатку очинске фигуре у животу.

На сопствено инсистирање, али и након подршке мајке, Рађа и његова сестра близнакиња Ријана почели су да тренирају фудбал у локалном клубу, који је поред мушког имао и женски тим. Већ у тинејџерском добу сестра је почела са другим дечјим активностима, док је Рађа наставио са фудбалом.

Наинголан је 2005. године прешао из Жерминал Бершота, након што га је фудбалски агент Алесандро Белтрами препоручио италијанској Пјаченци. После омладинске каријере, заиграо је и за сениорски тим овог клуба.

А већ при крају прве деценије 21. века, његова фудбалска каријера се креће узлазном путањом, 2010. се преселио у Каљари где је играо три сезоне.

Након Каљарија заиграо је за Рому, потом за Интер, опет за Каљари и крај каријере желео је према сопственом признању да проведе у родном граду, Антверпену. Потписао је 2021. уговор на две године са белгијским прволигашем.

Наинголан је, рекло би се, познатији ван фудбалских игралишта, него на самом терену. До изражаја долази његов упадљив начин облачења, тетоваже по телу и често занимљиве фризуре. У досадашњој каријери освојио је једну важну титулу - Серију А са Интером у сезони 2020/2021.

Без обзира што је играо као позајмљени играч у Каљарију, Наинголану је убележен трофеј.

Одмах по повратку у родни Антверпен, Рађа је направио саобраћајни прекршај. Возио је, наиме, у пијаном стању, због чега га је полиција легитимисала, а касније и казнила након алкотеста који је дао позитивне резултате. Тада му је одузета возачка дозвола на 15 дана.

Наинголан је склон испадима, скандалима и познато је да је пролазио кроз турбулентне периоде током каријере, а памти се и његов сукоб са челницима Интера.

На крају, вероватно би један од јунака хумористичког телевизијског серијала "Државни посао", Ђорђе Чварков на све испаде Рађе Наинголана рекао: "Теби је у животу, да ти кажем, остало само да користиш Кока-колу, Марлборо, Сузуки, дискотеке, гитару, бузуки."

петак, 17. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара