Читај ми!

Тамни облаци над "Енфилдом" – покварена машина за голове, бројне повреде и Сити који чека

На Острву је већ почело одбројавање до утакмице која би требало да носи епитет дербија, али окршај Ливерпула и Манчестер ситија на "Енфилду", у недељу од 17.30, тренутно је само премијерлигашки сусрет једне екипе која се бори за нову титулу и друге која се бори са све бројнијим проблемима.

Тамни облаци над "Енфилдом" – покварена машина за голове, бројне повреде и Сити који чека Тамни облаци над "Енфилдом" – покварена машина за голове, бројне повреде и Сити који чека

Дуели Ливерпула и Ситија у последњих пет година углавном су директно одлучивали о шампиону Енглеске, али сада је ситуација знатно другачија пошто су тимови после девет одиграних кола у потпуно различитим положајима.

Сити је до сада непоражен у Премијер лиги и са само бодом мање од Арсенала чека прилику да преузме прво место на табели и трасира пут ка новој титули, док се над "Енфилдом" надвијају све тамнији облаци.

Ливерпул је тек десети на табели, у осам одиграних мечева победио је само два пута. Борба за титулу је већ прошлост, а подвиг би био и било какав излазак у Европу наредне сезоне.

Да ствари за "црвене" буду још горе, након пораза од Арсенала, кризи се не назире крај јер се проблеми само гомилају.

Покварена машина за постизање голова 

Један од акутних проблема Ливерпула јесте голгетерски сушан период Мохамеда Салаха, који је летос, након интересовања бројних клубова, продужио уговор до 2025. године, после чега је све пошло по злу.

Када је Сити гостовао на "Енфилду" прошлог октобра (2:2), Египћанин је био најпродуктивнији нападач на свету, а његов гол након соло продора вероватно је један од најлепших икада виђених на стадиону Ливерпула.

Тада је притисак да буде награђен новим уговором био огроман, а сада се већ назире питање да ли је Египћанину понестало жеље и мотива у Енглеској и да ли би и за играча и за клуб било боље да га је Ливерпул пустио да оде.

Салах је последњи лигашки гол постигао 22. августа против Манчестер јунајтеда и међу противницима више не изазива осећај да ће, као некада, постићи гол сваки пут када му дозволе да прими лопту.

Иако на укупно 12 утакмица ове сезоне, у три различита такмичења, јесте уписао пет голова и четири асистенције, Салах није затресао мрежу на пет везаних утакмица Премијер лиге. На укупно осам постигао је свега два.

Нешто боље му иде у Лиги шампиона (два гола на три утакмице), али током првих осам мечева енглеског првенства, нападач из Египта је постизао скоро упола мање голова него претходних година – 0,3 на 90 минута у поређењу са својим просеком од 0,7.

Јирген Клоп се насмејао прошлог петка када је упитан да ли је Салах, пошто је напунио 30 година, у силазној фази своје каријере, али наставак голгетерског затишја могао би немачког стручњака скупо да кошта.

Ипак, не шкрипи само у нападу – Ливерпул је на својих 12 утакмица само два пута сачувао мрежу.

Екипа без освежења и нове енергије 

Медији у Енглеској пишу и о другим пропустима Ливерпула када је у питању трансфер политика, поготово о несупешним покушајима да се тим освежи и да се надомести одлазак Садија Манеа.

Тим са "Енфилда" је летос одрешио кесу за Дарвина Нуњеза, који је дошао из Бенфике, али су поред њега стигли још само Фабио Карваљо (Фулам) и Калвин Рамзи (Абердин), два млада играча која тек треба да уче уз Клопа и стичу искуство за играње на највишем могућем нивоу.

Ливерпул је желео да потпише уговор са још једним везним играчем – први избор је био Орелијен Тшуамени, али је репрезентативац Француске у јуну завршио у Реал Мадриду.

Још у априлу, Ливерпул је очајнички покушавао да убеди Тшуаменија да је Енфилд место за њега и даљи развој његове каријере, али нису успели.

Нема гаранције да би француски фудбалер одмах са собом донео и успех, али је неостварена жеља да обуче дрес Ливерпула показатељ да је Клоп знао да је његовој машинерији потребно појачање и освежење, које на крају није пронађено.

Џуд Белингам је остао као главна мета за следеће лето, али ствари се брзо мењају у фудбалу, а лоши резултати неће побољшати привлачност Ливерпула.

Све дужи списак повређених 

Још један велики проблем Јиргена Клопа јесу повреде јер су се на листу играча на које не може да рачуна уписали и Артур Мело, Трент Александер Арнолд, Жоел Матип и Луис Дијаз.

Колумбијац је дан после пораза од Арсенала ишао на прегледе, после чега је утврђено да би због повреде колена на терен могао тек пошто се заврши Мундијал у Катару.

Дијазово одсуство само је део проблема јер се испоставило да две недеље паузе чекају и Матипа и Арнолда, који је замењен на полувремену. Јасно је убрзо било да је разлог повреда, за коју је Клоп касније рекао да "не изгледа добро".

Ливерпул одраније већ има великих проблема са повредама – одавно су ван строја Наби Кеита и Алекс Окслејд Чембрлејн, а против "тобџија" није било ни Артура и Ендија Робертсона.

Лига шампиона једина светла тачка

Једина светла тачка Ливерпула у досадашњем делу сезоне јесте Лига шампиона јер се после три одиграна кола, са шест освојених бодова, налази на другом месту које води у даљу фазу такмичења, иако је после првог кола и убедљивог пораза од Наполија (4:1) деловало да ни у том такмичењу нема среће за "црвене".

"Енфилд" је познат по атмосфери, а навијачи Ливерпула по верности клубу, али ствари нису исте откако су за само један бод остали без титуле пре пет месеци.

Енглески медији пишу да је нестала безрезервна вера у екипу која се није доводила у питање откако је Клоп тренер и да је најупечатљивији доказ гостујући сектор на "Емирејтсу" у недељу, који је бивао све празнији док су "црвени" покушавали да изједначе против Арсенала.

недеља, 30. јун 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару