Читај ми!

Српско-хрватски фудбал, више од игре?

Три месеца пред пуноправно чланство у ЕУ, Загреб не гледа у Брисел већ пут Ниона. Уефа с пажњом прати како ће протећи меч Хрватска–Србија, који ће се памтити и по опсежним безбедносним мерама.

Тензије уочи меча појачане су после изјаве функционера Динама Здравка Мамића, који је пребројавао крвна зрнца министру Жељку Јовановићу, пребијања српских богослова код манастира Крка и изјаве опозиционе посланице у Сабору.

Ружа Томашић, потпредседница саборског Oдбора за људска и мањинска права, каже да Хрватска припада Хрватима, а да су сви остали гости и који "ако им се не свиђа, могу да напусте Хрватску".

Држава је одмах реаговала у прва два случаја, али у последњем још није.

Саборски одбор за људска и мањинска права ускоро ће расправљати о тој изјави, којом су, слажу се многи, прекршени и устав и закон.

Председник Српског националног већа Милорад Пуповац рекао је да очекује да судске и друге инстанце предузму одређене кораке.

"Уколико влада, председник и Сабор не одговоре на адекватан начин,  то може добити забрињавајуће димензије", рекао је Пуповац.

Председник Хрватског хелсиншког одбора Жарко Пуховски упозорио je на могуће последице такве, запаљиве реторике. 

"Сад се сви понашају као у овом старом филму из деведесетих и осамдесетих – 'Ми смо изненађени и увређени'. А људи немају право да буду изненађени и увређени, јер знају да то постоји", рекао је Пуховски.

"Нису сви такви, таква није већина, али неки и то не занемарљив број јесу. Нека је пет одсто, али то је ипак важан део друштва, који није одлучујући, али утиче на атмосферу", каже Пуховски.

Запаљиву реторику у Хрватској приписују и предстојећим изборима, најпре за Европски парламент, а потом и локалним, као и тешкој економској ситуацији на коју влада у Загребу нема одговор.

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи