ШПА - НЕМ (5. јул)
ПОР - ФРА (5. јул)

Ердоган у Берлину - сага о "сивим вуковима", фудбалу и папи

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган допутоваће у суботу у Берлин како би на Олимпијском стадиону гледао меч измећу Турске и Холандије, потврдио је његов кабинет. Ердоган у немачку престоницу долази усред прилично ватрене расправе о национализму и ксенофобији, коју је покренула контроверзна прослава гола Мериха Демирала у победи против Аустрије.

Ердоган у Берлину - сага о "сивим вуковима", фудбалу и папи Ердоган у Берлину - сага о "сивим вуковима", фудбалу и папи

Поздрав који означава "сивог вука" унео је немир у односе Берлина и Анкаре, пошто га је читав низ немачких политичара и званичника Уефе протумачио као знак турских ултра-десничара, којима није место на стадионима.

"Симболима турских ултра-десничара није место на стадионима. Злоупотреба Европског првенства за промоцију расизма је потпуно неприхватљива", рекла је немачка министарка унутрашњих послова, Ненси Фазер.

Уефа је, одмах затим, покренула истрагу о наводима немачке министарке, па ће Мериха Демирал, највероватније, сносити последице "због недоличног понашања".

У тренутку када су званичници власти у Берлину и Анкари размењивали озбиљне оптужбе, Ердоган је, пише дневник Хуријет, одложио све обавезе и објавио да ће у суботу гледати турске репрезентативце на Олимпијском стадиону у Берлину.

Готово истовремено са Ердогановом најавом, немачко министарство спољних послова је на разговор позвало турског амбасадора, подсећајући га да је "приближавање људи главни циљ организатора Европског првенства".

Дан раније, Турска је на сличан начин своју поруку пренела немачком амбасадору у Анкари.

Демирал је, одмах после салве критика, одбацио оптужбе да је гол прославио без скривених намера.

"Начин на који сам славио има везе са мојим турским идентитетом, зато сам направио тај потез. Видео сам навијаче на стадиону да то исто раде, не постоји никаква скривена порука", рекао је Демирал.

Грци, Курди и папа

Ипак, начин на који је склопио прсте, већ деценијама, представља симбол "Сивих вукова", турске националистичке организације, одговорне за серију напада на Курде, Грке и Јермене.

Припадник те организације био је и Мехмет Али Акџа који је 1981. године ранио папу Јована Павла Другог. Улога "Сивих вукова" у тој акцији никада није до краја разјашњена, али су их Француска и Аустрија, због политичког насиља забраниле пре четири године.

Европски парламент је, средином 2021. године, позвао чланице ЕУ да "Сиве вукове" прогласе терористичком организацијом.

Турска фудбалска федерација се, такође, укључила у расправу, предајући Уефи досије са поздравима које сматрају контроверзним, укључујући три прста које су подизали репрезентативци Србије, орла који су длановима правили швајцарски репрезентативци албанског порекла, наводи Хуријет.

У том досијеу се наводи и значај сивог вука у турској и монголској митологији, као да је, према наводима неких историчара, у Малу Азију доспео из будизма. Наводно, лидери разних племена користили су га како би истакли "турско порекло".

При овом поздраву, рука је испружена увис, док су кажипрст и мали прст раширени како би подсећали на уши, док су преостала три прста скупљена као њушка вука. У суштини, овај симбол представљаа заштитни знак Партије националистичког прогреса, или МХП.

Такав поздрав је пре неколико година, испред турског конзулата у Хамбургу показао тадашњи министар спољних полсова Мевлут Чавошоглу, а наводно га је у прошлости често користио и сам Ердоган.

Немачке обавештајне службе процењују да у тој држави има око 7.000 припадника "Сивих вукова", организованих у 70 удружења, али и на десетине хиљада симпатизера. У Турској, подржава их око два одсто бирача.

петак, 05. јул 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару