Читај ми!

Белгија вечити фаворит – могу ли "црвени ђаволи" коначно до трофеја

Селекција Белгије већ деценију важи за фаворите, макар и из сенке, на свим турнирима на којим учествује. Међутим, "црвени ђаволи" никако да се домогну трофеја, па чак ни финала. Можда ће баш "корона Европско првенство" бити срећно за екипу Роберта Мартинеза.

Белгијанци у фудбалу поседују све – чврсту одбрану, креативан везни ред и убојит напад. Право је чудо како се Азар, Де Брујне, Лукаку и компанија већ до сада није окитила пехаром са неког великог такмичења.

"Црвени ђаволи" играју атрактиван, нападачки фудбал и спадају у екипе које више наде полажу у офанзивни део тима, него у дефанзиву.

Ипак, на голу је Тибо Куртоа, један од најбољих светских голмана, а одбрамбени бедем чине искусни штопери и покретљиви бекови.

Везни ред предводи Кевин де Брујне, вероватно један од најбољих плејмејкера данашњице и прави мотор екипе. Друштво му праве изузетно квалитетни Јури Тилеманс, Аксел Витсел, Леандер Дендонкер...

А у нападу – прави арсенал: Ромелу Лукаку и Еден Азар могу све када су у топ форми, док подршку пружају Јаник Караско, Дрис Мертенс, Мичу Батшуај.

Кроз квалификације су се прошетали. Остварили су десет победа из исто толико одиграних утакмица, уз невероватну гол разлику 40:3.

Другопласирану Русију оба пута су савладали, а управо ће "зборнаја" бити један од ривала у Групи Б на Европском првенству.

Селектор је Шпанац Роберто Мартинез, стручњак са богатим искуством из Премијер лиге. Човек који уме да уклопи велики број звезда, нађе им праве улоге на терену и на крају оствари жељени резултат.

Белгија је на претходном континенталном шампионату, неочекивано, заустављена у четвртфиналу, поразом од Велса 3:1.

На претходном Мундијалу у Русији "црвени ђаволи" су отишли корак даље и играли полуфинале, у којем су изгубили од потоњег шампиона, селекције Француске. На крају су освојили треће место.

Белгија од септембра 2018. године држи прво место на Фифиној ранг-листи, а занимљиво је да су једина репрезентација која се домогла тог места, а да никада није освојила неки велики турнир.

Најближи циљу били су далеке 1980. године, када су у финалу Европског првенства поражени од Западне Немачке 2:1.

Белгија ће се на Европском првенству такмичити у Групи Б, заједно са селекцијама Русије, Данске и Финске.

Први меч на турниру игра 12. јуна и то против "зборнаје" у Санкт Петербургу, док следе дуели са Данском у Копенхагену и са Финском поново у Санкт Петербургу.

недеља, 28. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару