Читај ми!

Крвава битка за Варшаву

Више десетина повређених, преко 200 ухапшених биланс је крвавог окршаја пољских и руских хулигана на улицама Варшаве преходне ноћи. Руски медији пренели вест да је један навијач њихове репрезентације преминуо, али за сада нема потврде те информације.

Док су се фудбалери Пољске и Русије спремали за дуел, на улицама Варшаве већ се водио прави рат навијача две репрезентације у коме је до сада више десетина људи повређено док је ухапшено преко 200 особа.

Не може се рећи да су нереди били неочекивани имајући у виду нетрпељивост која влада између два народа, као и великог броја најесктремнијих навијача који су се налазили у пољској престоници.

Инциденти мањег обима дешавали су се још од доласка првих руских навијача у Пољску, али кулминација је избила синоћ када је велика колона од неколико хиљада навијача „зборнаје", маршом до стадиона славила Дан Русије.

Највећи сукоб догодио се на мосту у близини стадиона где је већа група маскираних пољских хулигана сачекала гостујуће навијаче. После жестоког окршаја полиција је једва успела да успостави контролу над ситуацијом.

Велики број сукоба пријављиван је и у осталим деловима града, хотелима, кафићима и ресторанима, где су се групице хулигана без милости сукобљавале.

За сада се не зна тачан број повређених, али у питању је више десетина лица, док је број ухапшених навијача премашио 200.

Поједини медији навели су и да је један навијач Русије изгубио живот, али та информација за сада није потврђена.

Занимљиво је да је у једном ранијем инциденту, када је група руских навијача напала редаре на стадиону, наводно учествовао и припадник специјалних јединица руске војске, популарног Спецназа.

Овај специјалац је, наводно, препознат по тетоважи, али се не зна да ли се у међувремену вратио у земљу.

Иако су пољски навијачи били ти који су у више наврата нападали Русе, ни гостујући навијачи нису сасвим невини.

Присталице „зборнаје" су без устручавања провоцирали Пољаке, које је највише изнервирало истицање застава Совјетског савеза и царске Русије.

Прст у око домаћину Руси су забили када су пред почетак утакмице развили огромну заставу на којој је стајао лик кнеза Дмитрија Пожарског на којем је писало: „Ово је Русија". Иначе, овај кнез је 1612. године ослободио Москву од Пољака и Литванаца.

Иако је ситуација за сада мирна, обе репрезентације треба да одиграју најмање још по једну утакмицу на турниру, али до још већих проблема могло би доћи уколико се Русија пласира у други круг. У том случају, пут Пољске и Украјине кренуло би још неколико хиљада Руса, па би нови инциденти били неминовни.

Број коментара 32

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 02. јул 2024.
° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару