Читај ми!

"Зборнаја" жели корак даље

Пре четири године Русија је дошла до полуфинала Европског првенства, на овом континенталном шампионату "зборнаја" планира да оде још најмање корак даље. Квалитет постоји, скоро сви играчи су из домаћег првенства, предводи их искусни Дик Адвокат, сви услови су испуњени да се завлада старим континентом.

Када је пре четири године Русија дошла до полуфинала Европског првенства, то је била назнака да се ова репрезентација враћа на пут старе славе. Русија, као наследник Совјетског Савеза који је први освојио европско првенство победивши 1960. године Југославију у финалу, дуго се мучила да се врати на светску позорницу.

Под заставом СССР-а популарна „зборнаја" је три пута играла финале, али против Шпаније, Холандије и Немачке није имала среће.

Под вођством Гуса Хидинка, млађани Аршавин предводио је „зборнају" на Европском првенству у Аустрији и Швајцарској, када је ова репрезентација оставила сјајан утисак. Пласманом у полуфинале „зборнаја" је била најпријатније изненађење турнира.

Четири године касније амбиције су још веће. Изабраници Дика Адвоката се потајно надају да би сада могли да оду и корак даље, до финала, а можда чак и да узму трофеј европског првака.

Квалитет за тако нешто постоји. У последње четири године руско првенство постало је једно од најквалитетнијих у Европи, велики број играча у националном тиму је из домаћих клубова, сви предуслови за добар резултат су ту.

Највећа снага Русије у овом тренутку је изванрдна одбрана. У квалификацијама ова репрезентације је примила само четири гола на десет мечевима. У групи са Ирском, Јерменијом, Словачком, Македонијом и Андором „зборнаја" се до самог краја борила да освоји прво место и избегне бараж.

Битне победе у квалификацијама забележене су на гостовању против Ирске и Словачке, док је једини већи неуспех Русија забележила у другом колу када је на свом терену поражена од Словачке.

Најбољи стрелци у квалификацијама за Русију били су Џагојев и Пављученко са по четири поготка, док су једина два фудбалера која су одиграла свих десет мечева Березуцки и Аршавин.

Русија на први поглед неће имати превише тежак задатак у групној фази такмичења. У групи налази се са Пољском, Грчком и Чешком и на први поглед квалитет је на страни „зборнаје".

Селектор Дик Адвокат на Европско првенство повео је следеће играче:

Голмани:

1. Игор Акинфејев (ЦСКА Москва) 51/0

13. Антонин Шунин (Динамо Москва) 2/0

16. Вјачеслав Малефејев (Зенит) 24/0

Одбрана:

2. Александар Ањуков (Зенит) 65/1

3. Роман Шаронов (Рубин) 65/1

4. Сергеј Игнашевич (ЦСКА Москва) 74/5

5. Јури Жирков (Анжи) 51/0

12. Алексеј Березуцки (ЦСКА Москва) 47/0

19. Владимир Гранат (Динамо Москва) 0/0

21. Кирил Набабкин(ЦСКА Москва) 0/0

Средина терена:

6. Роман Широков (Зенит) 21/4

7. Игор Денисов (Зенит) 25/0

8. Константин Зирјанов (Зенит) 49/7

9. Марат Исмаилов (Спортинг Лисабон) 33/2

15. Дмитри Комбаров (Спартак Москва) 4/0

17. Алан Џагоев (ЦСКА Москва) 19/4

18. Александар Кокорин (Динамо Москва) 4/0

22. Денис Глушаков (Локомотива Москва) 9/1

23. Игор Семшов (Динамо Москва) 57/3

Напад:

10. Андреј Аршавин (Зенит) 70/17

11. Александар Кержаков (Зенит) 60/18

14. Роман Пављученко (Локомотива Москва) 46/20

20. Павел Погребњак (Фулам) 32/8

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 30. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару