Нови налет "триколора"

После велике кризе, свађа, побуна и казни, којима је "кумовао" бивши селектор Рајмон Доменек, Француска се стабилизовала и поново је један од фаворита за европски престо. Нове снаге предвођене Лораном Бланом желе да понове успех из 2000. године, када су "петлови" освојили последње велико такмичење.

Француска је поново озбиљан кандидат за освајања трофеја. "Црни дани" француске екипу су прошлост, Лоран Блан је унео потребну смиреност, подмладио екипу која поново има капацитет за највише домете.

Рибери и Бензема су вође екипе, која и најквалитетнијим репрезентацијама може да зада велике проблеме. "Петлови" су добро покривени на свим позицијама, атмосфера је боља него икада, а чини се да је Блан нашао добар баланс младости и искуства.

Француска на два претходна велика такмичења није прошла групну фазу такмичења. У Јужној Африци је дошло и до праве побуне против селектора Рајмона Доменека, а неколико првотимаца било је кажњено забраном играња утакмица у дресу са националним грбом.

Сада су сви ти проблеми иза "триколора", а екипа ће покушати да освоји трећу титулу шампиона Европе, прву после 2000. године, када је можда и најбоља генерација француских фудбалера објединила титуле континенталног и светског шампиона.

Одбрана делује прилично чврсто. Мексес, Кошћелни и Рами играће главну улогу у последњем реду испред Лориса, док су на боковима мање-више стандардни Клиши и Ревељер. Врло офанзивни везни ред у којем се налазе Рибери, Насри и Менез сигурно ће задавати велике проблеме противничким одбранама.

У квалификацијама за Евро, Француска је водила велику борбу са Босном и Херцеговином за прво место у групи. Бод у последњем колу у директном окршају био је довољан Блановим момцима да се букирају пут за Украјину и Пољску.

Најбољи стрелци квалификација били су Бензема, Малуда и Јоан Гуркуф, који ће пропустити континентални шампионат. Најстандарднији је био Иго Лорис, док ће Стив Манданда тешко добити прилику да брани на првенству.

Све у свему, тешка група у којој се, осим "триколора", налазе Енглеска, Шведска и домаћин Украјина, биће прави показатељ колико у овом тренутку могу Бланови момци.

Екипа Француске за Европско првенство:

Голмани:
1. Иго Лорис (Лион) 31/0
16. Стив Манданда (Марсеј) 15/0
23. Седрик Карасо (Бордо) 1/0

Одбрана:
3. Патрис Евра (Манчестар јунајтед) 40/0
4. Адил Рами (Валенсија) 18/1
5. Филип Мексес (Милан) 24/1
13. Антони Ревељер (Лион) 16/1
21. Лоран Кошћелни (Арсенал) 1/0
22. Гаел Клиши (Манчестер Сити) 11/0

Средина терена:
2. Матју Дебуши (Лил) 4/1
6. Јоан Кабај (Њукасл) 11/0
7. Франк Рибери (Бајерн) 58/8
11. Самир Насри (Манчестер Сити) 29/3
12. Блез Матуиди (ПСЖ) 4/0
14. Жереми Менез (ПСЖ) 11/0
15. Флоран Малуда (Челси) 75/8
17. Јан Мвила (Рен) 18/1
18. Алу Дијара (Марсељ) 39/0
19. Марвин Мартин (Сошо) 10/2
20. Хатем Бен Арфа (Њукасл) 9/2

Напад:
8. Матју Валбуена (Марсељ) 11/2
9. Оливије Жиру (Монпеље) 4/1
10. Карим Бензема (Реал Мадрид) 43/13

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 30. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару