Читај ми!

Опсадно стање у Варшави

Прави рат навијача Пољске и Русије на улицама Варшаве. Полиција покушавала да заузда насиље гуменим мецима, сузавцем и воденим топовима, најчешће без превише успеха. Повређен велики број људи, а преко 200 лица је ухапшено. Руски медији јављају да има мртвих. Практично пола Варшаве у блокади.

20.45  - Почео меч између Пољске и Русије, домаћи навијачи извиждали руску химну, али на трибинама, за сада, без инцидената.

19.45 - За сада, преко 60 хулигана је ухапшено, трага се за још преко две стотине.

19.01 - Руски медији наводе да је један навијач из те земље погинуо у сукобима.

Варшава је данас претворена у бојно поље. Хиљаде навијача Пољске и Русије сукобили су се уочи утакмице своје две екипе на бројним локацијама широм града. Ни шест хиљада припадника органа реда, колико их је било на улицама пољске престонице, најчешће није било довољно да смири ситуцију. Број повређених рапидно је растао, спекулише се да има и фаталних случајева.

Ко год је одредио да се утакмица између Пољске и Русије одигра 12. јуна, односно на Национални дан Русије, и затим дозволио руским навијачима да у хиљадама марширају пољском престоницом, сада се и те како каје.

Полиција у Варшави гуменим мецима и воденим топовима покушавала је да смири разуларене навијаче оба тима, али у највећој мери без претерано успеха.

Током дана, навијачи Русије сукобили су се са „колегама" из Пољске и домаћом полицијом на неколико локација широм Варшаве. У сукобима су, осим уобичајеног хулиганског "арсенала", преносе руске агенције, коришћене и импровизоване екслозивне направе. Неадекватна реакција пољске полиције може се оправдати, донекле, и великим бројем навијача Русије који су у Пољску стигли и без купљене карте за утакмицу.

Све је, наводно, почело када су навијачи Пољске улетели у кафић који је био препун навијача гостујуће екипе. Користило се камење и димне бомбе, али се ситуација смирила и пре доласка припадника органа реда.

Асошиејтед прес преноси детаље са једног од попришта инцидента где су поново пољски хулигани напали руске, који су им, наравно, одговорили истом мером. Две групе, сачињене од двадесетак људи, немилосрдно су се сукобиле користећи притом велики број бакљи и других пиротехничких средстава.

Неколико окрвављених навијача остало је да лежи на земљи дуго пре него што је стигла помоћ.

Слична сцена виђена је и у самој околини Националног стадиона у Варшави где су повеће групе навијача оба тима бацале камење једни на друге, али и било шта друго што би им се нашло под руком. Полиција је уз велику муку успела да их држи раздвојене, користећи гумене метке и водене топове.

Недуго затим, руски симпатизери напали су полицајце на мосту у близини стадиона, што је само довело до још већег броја хапшења.

Навијачи Русије су током целог дана користили сваку прилику да испровоцирају домаћине, понекад машући и заставама које асоцирају на у Пољској јако омражени Совјетски Савез.

Ово је само кулминација вековног анимозитета и ривалства два народа, тумаче поједини западни медији.

Број коментара 47

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару