Читај ми!

Први изливи расизма

Током тренинга репрезентације Холандије у Кракову, група навијача опонашала мајмуне, чиме су желели да увреде тамнопуте фудбалере. Холандски савез није поднео пријаву Уефи, која је, ипак, обавештена о испаду пољских навијача.

Фудбалски репрезентативци Холандије тврде да су током данашњег тренинга доживели увреде од стране дела публике који је опонашао звук мајмуна што је први расистички испад на ЕП које ће данас бити свечано отворено.

Холандска фудбалска федерација није поводом инцидента поднела пријаву Европској фудбалској федерацији (УЕФА), али је УЕФА саопштила да је било изолованих расистичких испада и да ће предузети кораке уколико се такви инциденти понове.

"Земље домаћини су напорно радиле да организују овај турнир и не смемо то да угрозимо због десеторо људи који певају на стадиону", рекао је директор УЕФА за медије Аександара Фуртој.

Инцидент се догодио тогом тренинга Холанђана у Кракову коме је присуствовало око 25.000 људи. На једном делу трибина неколико навијача опонашало је гласове мајмуна и на тај начин вређало тамнопуте играче.

"Нећемо трпети да неко вређа имитирањем мајмуна наше фудбалере. Уколико се то буде поновило на утакмичи, обавестићемо судију и надамо се да ће он знати да реагује", казао је капитен Холанђана Марк Ван Бомел.

Расизам је представљен као проблем у медијима од када су Украјина и Пољска изабране за домаћина турнира 2007. године.

Повод за такве стрепње су понашање навијача на стадионима у Украјини и посебно Пољској где, према наводима медија, често током утакмица екстремне групације организованих навијача испољавају расистичке ставове.

Неколико тамнопутих фудбалера, међу њима и Марио Балотели нападач Италије, најавило је да ће напустити утакмицу уколико доживе такве непријатности.

Холандија први меч на турниру игра у суботу против Данске у Харкову.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару