Србија крива за крах Јапана на Мундијалу?

Медији у Токију пишу о томе како је пораз од Србије у Новом Саду прошлог октобра пореметио односе у јапанској фудбалској репрезентацији и довео до преране елиминације Земље излазећег Сунца са мундијала у Бразилу.

Фудбалска репрезентација Србије није физички присутна на светском првенству, али ако је за веровати написима у јапанској штампи, она је упркос томе имала утицај на дешавања на том турниру.

У покушају да објасне лоше резултате своје селекције на СП у Бразилу, јапански новинари ових дана анализирају тактику селектора Алберта Закеронија и преносе информације добијене из извора блиских јапанским репрезентативцима који кажу да су се односи између играча у јапанском тиму пореметили након њихове кратке турнеје по Европи која је почела поразом од 0:2 у Новом Саду и завршила се посртањем у Минску против екипе Белорусије (0:1).

Јапанска репрезентативци, познати по надимку „плави самураји", наступили су на светском првенству у Бразилу у групи са Обалом Слоноваче, Грчком и Колумбијом и забележили два пораза и један нерешени резултат, те завршили такмичење са гол разликом 2:6.

У Јапану влада велики шок, јер су медији и јавност веровали да је ова генерација фудбалера најбоља коју је Јапан имао од када је на турниру у Француској 1998. године по први пут изашао на највећу фудбалску сцену света. Разлог за то уверење је то што неколико јапанских фудбалера, као што су Шинђи Кагава из Манчестер Јунајтеда и Кеисуке Хонда из Милана, сада играју у највећим и најтрофејнијим светским клубовима.

Капитен Хонда чак је пре почетка такмичења изјавио медијима да његова земља може до титуле светског шампиона.

Јапанска штампа пише да је након пораза од Србије и Белорусије неколико репрезентативаца који играју у Европи, на челу са Хондом, захтевало од селектора Закеронија да промени тактику како би екипа могла боље да изађе на крај са тимовима који играју затворено и циљају гол из контранапада.

Стратег им је изашао у сусрет и у неколико наврата са њима разговарао, али је то увредило друге играче који нису били позвани на те састанке, због чега је настала лоша атмосфера у којој су играчи зазирали један од другог.

Ти погоршани међуљудски односи одразили су се и на наступ Закеронијевих узданица на светском првенству, тврде јапански новинари.
У утакмицу у Новом Саду, која је имала свечарски карактер јер то био опроштајни меч дугогодишњег репрезентативца Дејана Станковића, Србија је ушла растерећено и наизглед незаинтересовано, али је у позиционој игри коју је сама наметнула, са два муњевита контранапада и тврдом одбраном, у потпуности разоружала јапански тим који је пре тога имао неколико сјајних игара против Италије, Француске и других европских репрезентација.

Куриозитет је да је Србија шокирала Јапан и пре прошлог светског првенства у Јужној Африци. Свега два месеца пре почетка тог такмичења тим Србије, на брзину састављен од фудбалера из домаће лиге и без иједног од првих 16 играча наше А селекције, без припрема је одлетео у Јапан и у граду Осаки, пред 55,000 гледалаца, тешко поразио Јапан са 3:0, иако је домаћин тада био у скоро комплетном саставу.

Након тога у Јапану је завладао страх да ће се репрезентација потпуно распасти уочи свог најважнијег такмичења, али је тадашњи јапански селектор Такеши Окада одмах драстично изменио тактику, па су „плави самураји" у Јужној Африци ипак успели да се пласирају међу првих 16 екипа што, интересантно, нашим најбољим фудбалерима тада није пошло за руком.

И док је тада, 2010., тежак пораз од Србије пробудио Јапан из дремежа, овог пута, капитулација пред „орловима" је, изгледа, била фатална по мундијалске наде „плавих самураја".

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи