Нејмару нема ко да тапше, скоро...

Тензије у Бразилу нису нимало спласле када је Неимар постигао гол против Хрватске, пошто је маса демонстраната у Сао Паулу и Рију, по први пут у бразилској историји, сјајан потез националног хероја испратила, благо речено, узвицима негодовања.

Негодовали су противници начина на који су бразилске власти припремиле Светско првенство, "улупавши", како кажу тамошњи активисти, око 11 милијарди долара у аеродроме и стадионе, без претеране бриге за најниже слојеве друштва.

"Демонстранти у Рију негодују после Нејмаровог гола", јавио је Би-Би-Си, приказујући групу Бразилаца, потпуно равнодушних на ерупцију одушевљења на Коринтијанс Арени, која је, у њиховим очима, такође коштала много, много више него што је било замишљено.

До тог тренутка, у сукобима са полицијом повређено је неколико људи, а један је и ухапшен. Читаве улице биле су задимљене сузавцем, а медији су јављали о насиљу, уз прилично графичке приказе последица судара супротстављених страна.

Председница Дилма Русеф се, одлучно, успротивила критичким ставовима, тврдећи да је ће Бразил, на дуже стазе, додатно профитирати од инвестиција, уз већ на хиљаде новозапослених у организацији глобалног спектакла.

Одговарајући на питања о несносним саобраћајним гужвама, самоуверено је одговорила да је то само показатељ да је Светско првенство продрмало нацију, која се, сада, просто више креће.

Истина је, као и увек, на средини. Једанаест милијарди долара потрошено је прилично безобзирно, пошто је Бразил опасно каснио са припремама, па је, на тај начин изазвана ургенција проузроковала низ нуспојава, попут прилично грубог "чишћења" неких фавела.

Истовремено, хиљаде људи из свих слојева друштва добило је, током четири године, пристојно плаћене послове, чиме се подигао свеопшти стандард становништва. Економисти се споре није ли цена била мало превисока цена за толики развој.

Демонстрације, не претерано масовне, одржане су истовремено у стотину бразилских градова. Много већи број Бразилаца, за ову прилику, набавио је жуте мајице подршке најбољем што најталентованија фудбалска нација има да понуди.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи