Читај ми!

Суарез, ујед за душу

Уругвајски фудбалер Луис Суарез може да научи да престане га гризе противничке играче, али то неће бити брз и лак процес, каже Корин Рид, клинички психолог са Универзитета у Западној Аустралији. Суарезова трећа жртва био је Италијан Кјелини.

Уругвај је победио Италију са 1:0, у утакмици трећег кола Групе Д на Светском првенству у Бразилу, а Суарез је током утакмице угризао фудбалера противничке екипе Ђорђа Кјелинија.

Светска фудбалска федерација покренула је истрагу против Суареза, коме је то трећи такав прекршај. Он је 2010. године, док је играо за Ајакс, угризао фудбалера ПСВ Ајндховена Отмана Бакала, због чега је био суспендован на седам утакмица, а прошле године угризао је за руку фудбалера Челсија Бранислава Ивановића, због чега је паузирао 10 мечева.

"Важно је испитати да ли он мисли да је његово понашање оправдано или прихватљиво. Ако мисли и ако на активан или пасиван начин његови тренери и саиграчи прихвате такво понашање, онда је мало вероватно да ће се Суарез променити", рекла је Ридова, пренели су британски медији.

Капитен Уругваја Дијего Лугано подржао је Суареза после утакмице и рекао да је Кјелини "плакао и жалио се на противника".

"Као човек, потпуно ме је разочарао", рекао је Лугано о Кјелинију. Селектор Уругваја Оскар Табарес је такође подржао Суареза рекавши да "постоји анимозитет према њему и да га прогањају због прошлих догађаја".

Професорка Рид рекла је да стрес може да буде фактор у Суарезовом случају, али да то не мора да буде једини фактор.

"Сви врхунски спортисти морају да се суоче с великим стресом. Сви показују неке знаке, али врло мало њих гризе. Такође, занимљиво је видети како се спортисти понашању после насилничког инцидента. Неки од њих се одмах покају, постиде и непријатно им је. Знају да је то лоше, знак слабости", рекла је она.

"Остали не виде то као проблем, умањују или покушавају да оправдају своје поступке. Самостални рад на препознавању стреса много би помогао. Али, то није брз процес. Мењање навика или начина живота захтева посвећеност, упорност и велики рад, али може да буде значајно", додала је Корин Рид.

Виши предавач на факултету за психологију Универзитета у Новом Јужном Велсу у Аустралији Ева Кимонис рекла је да Суарез највероватније није размишљао о последицама.

"На снимку се види да је Суарез свој бес и фрустрацију искалио на Кјелинију јер му је блокирао прилаз лопти, па га је реактивно и импусливно угризао. Он највероватније није размишљао о озбиљним последицама својих насилних поступака у спорту све док није било прекасно, а тада је деловао повређено", рекла је Кимонисова.

Међу истраживачким областима којима се баве Кимонисова и Универзитет у Аустралији јесу и агресивно и антисоцијално понашање и насилничко понашање.

"Уобичајено је у раном детињству, али реткост је да одрасли гризу друге. То може бити манифестација ширег, дугорочног обрасца недоличног понашања које укључује и друге облике агресије – ударање, малтретирање, физичке обрачуне. То је заједничко људима са посебно врућим темпераментом и импулсивношћу", рекла је она.

Кимонисова верује да је Суарез био фрустриран када је угризао Кјелинија, или је само покушавао да стекне предност над противником, пошто се Уругвај борио за место у осмини финала Мундијала.

"Агресивно понашање попут уједања и ударања може бити одговор на праву или претпостављену претњу, или да се постигне нека врста предности. У случају агресивних поступака, радњи обично претходи нека врста стреса који доводи до беса и фрустрације, због чега особа узврати против извора те претње", навела је Кимонисова.

"За људе који су хронично агресивни, когнитивно бихевиорална терапија може бити ефикасна у помагању да боље сагледају када су љути или фрустрирани", додала је Кимонисова.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 01. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару