Читај ми!

Чекајући почетак

Сати се одбројавају до почетка највећег фудбалског такмичења. Нема сумње да ће Светско првенство у Бразилу обиловати узбудљивим утакмицама, врхунским потезима и незаборавним моментима. Док љубитељи фудбала нестрпљиво чекају да велико такмичење почне, последње сате могу прекратити уз пар занимљивох чињеница везаних за предстојећи Мундијал.

Након вишегодишњих тестирања ФИФА је коначно допустила да технологија нађе своју примену баш у Бразилу. На сваком голу налазиће се по седам камера које ће пажљиво пратити кретање лопте, док ће судија знати да ли је гол по томе што ће посебан уређај који ће носити са собом, вибрирати када лопта пређе гол-линију. Остаје нејасно зашто је морала годинама да се тестира технологија која већ се користи у многим другим спортовима (на пример хокеју), поред већ постојећих камера које су непогрешиво регистровале да ли је био гол или не. Такође, заборавља се да је спорна ситуација на гол линији много ређа од рецимо офсајда, где ће и даље одлучивати само судије.

Осим технологије гол-линије (која се користила и годину дана раније на Купу конфедерација такође у Бразилу), судије ће са собом носити посебне спрејеве којима ће означавати место на којем је направљен прекршај, односно са којег треба да се изведе слободан ударац, као и раздаљину на којој је потребно поставити живи зид. Спреј је на бази воде и нестаје минут након што се напрска на траву.

Мундијал 2014. године биће други који се организује у Бразилу. Претходни турнир у овој земљи организован је 1950. године, када је у незаборавном финалу Уругвај савладао „кариоке" и постао светски шамоион. Бразил је пета држава у којој се Мундијал одржава други пут. Ипак, земља самбе и кафе је прва јужноамеричка земља у којој се након 36 година одржава светско првенство. Последњи пут на овом континенту Аргентина је била домаћин такмичења 1978. године. Осим Бразила и Аргентине још су само Уругвај и Чиле од јужноамеричких држава били домаћини највећег фудбалског такмичења.

Занимљиво је да је ово први пут да се догоди да два узастопна мундијала нису организована на европском континенту. Прошли Мундијал одржан је 2010. године у Јужној Африци, док је четири године пре тога домаћин била Немачка.

Мундијал у Бразилу одржаће се у највећем броју различитих градова. Бразил је од ФИФА тражио да се утакмице играју у 17 различитих градова, ФИФА је дозволила десет, компромис је пронађен на 12 градова. Међу градовима који су предложени а код којих се неће играти утакмице светског првенства налазе се Белем, Кампо Гранде, Флоријанополис, Рио Бранко и Гојанија.

Због различитих климатских услова који владају у градовима домаћинима такмичења, судије ће имати право да мечеве прекидају два до три пута. То посебно важи за утакмице које се буду играле у градовима на северу и северо-истоку Бразила, Манаусу, Наталу, Фортоалезеу, Салвадору и Ресифеу. За време прекида играчи ће имати право да попију воду и да се тако рехидрирају. Судије ће процењивати да ли су временски услови тешки и да ли су играчи довољно исцрпљени да се свира тајм-аут.

Ако ће судије бити спремне да дају играчима одморе у случају спарног времена, фудбалерима је строго забрањено да испод дресова носе исписане било какве поруке. Генерални секретар ФИФА Жером Валке је 1. јуна ове године обелоданио последњу одлуку владајућег фудбалског тела. Није наведено који је разлог ове забране, јер су поруке испод дресова скоро увек биле занимљиве и у изузетно ретким случајевима биле су увредљиве.

Мундијал у Бразилу ће бити најскупљи до сада. Огроман новац утрошен у организацију разбеснео је велики број грађана ове земље који сматрају да је тај новац могао паметније да се искористи. Прошле године на Купу конфедерација, где је Бразил био домаћин, челници ФИФА и бразилски државници били су жестоко извиждани. Због тога на овом Мундијалу се одустало од идеје да председник ФИФА Сеп Блатер одржи говор.

Иако већ две године често избијају демонстрације Бразилаца који су љути на своју владу и ФИФА због трошења новца на организацију Мундијала, ФИФА је примила више од 150 хиљада пријава (тачно 152,101 пријаву) за волонтирање. Број је двоструко већи у односу на број пријава за Мундијал у Јужној Африци, када је желело да волонтира нешто више од 70.000 људи и више него троструко већи у односу на Мундијал у Немачкој 2006. године када је желело да волонтира око 45.000 људи. Осим Бразилаца пријаве за волонтирање је поднело око 6.500 странаца, највише из Колумбије, Аргентине, Мексика, Шпаније и САД.

За разлику од претходних великих фудбалских такмичења, Мундијал у Бразилу ће отворити тинејџер параплегичар, коме је парализован доњи део тела. Посебна опрема, нека врста егзоскелета, омогућиће му да устане из колица, шутне лопту и, захваљујући посебним сензорима, осети тај ударац. То су уједно и пионирски кораци у коришћењу технологије за помоћ особама са тешким телесним повредама услед којих су постале непокретне или делимично покретне.

На самом Мундијалу само је репрезентација Босне и Херцеговине дебитант. Ипак, БиХ није једина репрезентација без победе на Мундијалу. Сласт тријумфа на највећој светској смотри фудбала никада није искусила ни репрезентација Хондураса. Јубилеј на Мундијалу имаће и репрезентацијеа Немачке која ће на утакмици првог кола своје групе против Португалије одиграти свој 100. меч на светским првенствима.

„Панцери" су већ доспели у центар пажње када су у питању посебни прохтеви. Прво су Французи захтевали две врсте течног сапуна (посебан за руке и тело) и да свака соба буде идентична од плафона до пода, Португалци су тражили по једну конзолу за видео-игре у свакој соби и шест телохранитеља од којих ће двојица све време пазити само на собу Кристијана Роналда. Уругвајци су били нешто скромнији па су тражили само собе са климом која не прави буку, док су Алжирци захтевали да их чека по један куран у свакој соби. И друге репрезентације имале су занимљиве, понекад бизарне, али не претеране захтеве.

За то време Фудбалски савез Немачке проценио је да им не одговара смештај који је организатор предвидео за ту репрезентацију. Захваљујући спонзорима Немци су саградили свој сопствени тренинг камп и Бахији. Комплекс се састоји од 13 кућа са укупно 65 соба и свим потребним објектима да самостално тамо бораве. Комплекс се назати и 15 километара од аеродрома да се „панцери" што мање муче када буду летели у друге градове. Након Мундијала камп у Бахији ће служити као одмаралиште. Процењује се да је изградња комплекса коштала више од 60 милиона евра.

Када су у питању фаворити, ван сваке сумње, Бразил уз још неколико репрезентација спада у најужи круг. Занимљиво је да су „кариоке" најскупља репрезентација на Мундијалу. Процењује се да Нејмар и другови вреде заједно 507,8 милиона евра, вредност Шпанаца је 504 милиона евра, док Аргентинци укупно вреде 475,2 милиона. Појединачно најскупљи је Меси чија се вредност у овом тренутку процењује на нешто мање од 140 милиона евра, Роналдо вреди око 104 милиона, док се процењује да је вредност Нејмара 67,4 милиона евра.

Када смо већ код цифара треба истаћи да ће репрезентација која буде тријумфовала на предстојећем Мундијалу добити 35 милиона долара, што је за четири милиона више у односу на износ који је примила Шпанија када је освојила Мундијал у Јужној Африци 2010. године. Другопласирана екипа зарадиће 25 милиона долара, за треће место предвиђена је награда од 22 милиона долара, док ће четвртопласирана репрезентација зарадити 20 милиона долара. Укупан наградни фонд на Мундијалу у Бразилу износи 576 милиона долара, што је много више у односу на Мундијал у Јужној Африци 2010. године када су репрезентације и играчи делили наградни фонд од 420 милиона долара.

За отварање Мундијала у Бразилу поново су ангажоване познате личности, пре свега из света музике. Иако је Џенифер Лопез отказала свој наступ, песма Рикија Мартина „Вида", која је победила на такмичењу биће хит на Мундијалу. Шакира која је својим песмама сјајно промовисала Мундијал у Јужној Африци пре четири године, снимила је песму и за Светско првенство у Бразилу. И песма Шакире и песма Рики Мартина налазе се са још 15 песама на посебном албуму посвећеном Мундијалу у Бразилу.

Химну Мундијала у Бразилу компоновали су шведски ди-џеј Авичи, легендарни гитариста Карлос Сантана, освајач „гремија" Александар Пиреш, амерички репер пореклом са Хаитија Вајклиф Џин. Химна носи назив Dar um Jeito (Пронаћићемо пут). Химну „кока-коле" под називом „Свет је наш" за Мундијал у Бразилу извешће амерички певач Дејвид Кори.

Ипак, званичну песму Мундијала у Африци заједно изводе кубански репер „Питбул", Џенифер Лопез и бразилска певачица Клаудија Лиете. Песма се зове „Ми смо једно" (We Are One), а  објављена је 8. априла 2014. године.

И за крај, колика је важност предстојећег Мундијала најбоље говори податак да је једна епизода познате анимиране телевизијске серије „Симпсонови" посвећена том догађају. У епизоди под називом You Don't Have to Live Like a Referee, Хомер Симсон постаје фудбалски судија кога су изабрали да дели правду на Мундијалу. Хомер долази под удар гангстера који покушавају да наместе резултате такмичења. Занимљиво је да епизода предвиђа финале Бразил-Немачка и победу „панцера" од 2:0.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. јул 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару