Она не зна ко је Меси, али без ње не би било СП

Њих фудбал не занима ни најмање, штавише о њему скоро да ништа и не знају, али ове жене из Пакистана су заслужне што ће најбољи светски фудбалери у Бразилу играти са лоптама највећег квалитета. И све то за само 100 долара месечно.

Она не зна ко је Лионел Меси, а њен Пакистан ни не учествује, али Гулшан Биби не може да дочека почетак Светског првенства - зато што она прави лопте.

Лопте којима ће се играти овогодишњи Мундијал, популарне Бразуке, праве се и у фабрици у којој Гулшан ради у Сиалкоту.

„Заиста се радујем Светском првенству и, ако Бог да, гледаћемо утакмице. Користиће лопте које ми правимо - и ја, али и све остале жене, јако смо поносне", рекла је Гулшан агенцији Франс прес.

Иако је у Пакистану крикет спорт број један, Сиалкот има дугу традицију прављења најбољих фудбалских лопти. Ова фабрика сарађује са Адидасом од 1995. године, и лоптама снабдева нека од најеминентнијих такмичења - Лигу шампиона, Бундеслигу, и наравно - Светско првенство.

Све је почело, каже легенда, када су британски војници, још у колонијално доба, замолили јендог обућара да им поправи лопту. Овај то у први мах није знао како да учини, али је брзо научио. Своје знање је пренео и на друге, што је развило индустрију.

Иако је овај крај озлоглашен због злоупотребе деце као илегалне радне снаге, у овој фабрици то није проблем. Али јесте плаћање радника.

Једна Бразука кошта око 160 долара, док је месечна плата оних које је праве 100 долара.

Читав процес састављања лопте траје само 40 минута, јер је брзина од пресудне важности због превенције деформисања лопте. Око 100 лопти се направи само у једном сату.

Око 90 одсто радника у овој фабрици су жене, што је врло необично у Пакистану, где се од њих очекује да остају код куће и брину о породици. Оне састављају лопту, али су мушкарци у белим мантилима ти који контролишу лопте, старајући се да свака тежи тачно 437 грама и да јој је обим 69 центиметара. Све мерне справе су послате из Немачке.

Разлог због којег се лопте праве на овај начин јесу контроверзе које је изазвала претходна лопта - Џабулани. Њу су сасављале машине, а њена путања је изазивала много проблема фудбалерима који своје незадовољство нису скривали.

Адидас је потрошио две године на осмишљавање и контролу нове лопте, тестирајући је у десет земаља и уз помоћ више од 600 фудбалера из 30 тимова. Међу њима су били Меси, Џерард, Швајнштајгер...

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 21. јул 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару