Фетел најбржи у Валенсији

Возач Ред Була Немац Себастијан Фетел победник је трке за Велику награду Европе, која је данас вожена улицама Валенсије, а вођство у генералном пласману задржао је Британац Луис Хамилтон, који је освојио друго место.

Трку је обележио тежак удеса другог возача Ред Була Аустралијанца Марка Вебера, који је у десетом кругу у покушају да претекне Хеикија Ковалаинена закачио његов болид, летео кроз ваздух педесетак метара, а потом свом силином ударио у зашитну ограду.

Иако је у првом тренутку изгледало да би Веберу могао да буде угрожен живот, он је, на срећу, после десетак секунди устао и изашао из потпуно уништеног болида.

Вебер је, иначе, кренуо из првог реда, али је имао проблема на старту и до краја првог круга пао је на девето место. Потом је морао да оде у бокс на замену гума, а када се вратиио на стазу покушао је да надокнади изгубљено време, али је то радио са исувише ризика.

Испадање Вебера искористио је Хамилтон, који је кренуо са треће позиције. Возач Мекларена је тада заостајао за Фетелм свега секунду и по и очекивао се његов напад.

Хамилтон је, међутијм, приликом занеме гума непрописно ушао у пит стоп, због чега је касније кажњен новим проласком кроз бокс. Казну је одрадио у 28. кругу, али је до тада стекао велику предност у односу на трећепласираног Јапанца Кобајашија, па се на стазу вратио као другопласирани.

Пласман није покравио, али је изгубио све шансе да се са Фетелом бори за прво место, јер је Немац предност увећао на више од 14 секунди и сигурно забележио седму гран при победу у каријери.

Други возач Мекларена Џенсон Батон успео је да се са седмог стартног места пробије до треће позиције на циљу и да тако задржи друго место у генералном пласману.

Захваљујући одличним вожњама Хамилтона и Батона, Мекларен је задржао водећу позицију са 248 бодова, 30 висе од Ред Була.

Резултат трке за Велику награду Европе

1. Себастијан Фетел (Немачка, Ред Бул) 1:40,29, 571
2. Луис Хамилтон (В. Бритања, Мекларен) + 5 секунди
3. Џенсон Батон (В. Британија, Мекларен) +7,6
4. Рубенс Барикело (Бразил, Вилијамс) +20
5. Роберт Кубица (Пољска, Рено) + 22,1
6. Адријан Сутил (Немачка, Форс Индија) +25,1
7. Камуи Кобајаши (Јапан, Заубер) +30,9
8. Себастијан Буеми (Швајцарска, Торо Росо) +31,2
9. Фернандо Алонсо (Шпанија, Ферари) +32,8
10. Педро де ла Роса (Шпанија, Заубер) +42,4

Генерални пласман:

1. Хамилтон 127
2. Батон 121
3. Фетел 115
4. Вебер 103
5. Алонсо 96
6. Кубица 83

Пласман конструктора

1. Мекларен 248
2. Ред Бул 218
3. Ферари 163
4. Мерцедес ГП 108
5. Рено 89
6. Форс Индија 43

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи