Тојота напушта Формулу 1

Јапанска компанија Тојота саопштила је да се повлачи из Формуле 1 и као разлог навела потребу да смањи трошкове и да се концентрише на шустину свог пословања, на производњу аутомобила.

Тојота је друга јапанска екипа која се повукла из Формуле један, пошто је то прошлог децембра учинила и Хонда, која је такође свој потез образложила економским разлозима. Место Хонде заузео је Брон Џи-Пи, који се одмах и окитио титулом првака.

Компанија Тојота, која је највећи произвођач аутомобила у свету, већ две године послује са великим губицима.  Проблем је, између осталог и јак јен, што смета свим јапанским компанијама. Тамошњи произвођач гума Бриџстоун саопштио је да после следеће сезоне неће Формулу 1 снабдевати пнеуматицима.  Сарадњу с Формулом 1 је у јулу, такође због светске економске кризе, прекинула и Фуџи интернешнел спидвеј стаза, која је у власништву Тојоте.

Потешкоће због финансијске кризе имају и други ауто-мото спортови.

Јапански тимови Субару и Сузуки тако су отказали учешће у Светском рели шампионату.

Тојота је у Формули 1 дебитовала 2002. године, али њени возачи нису победили ни на једној трци. Најбољи резултат екипе је 2005. године остварио Јарно Трули, који је био други у Малезији и Бахреину.

Недавно завршену сезону у Формули 1 Тојота је после обећавајућег старта завршила на петом месту у конкуренцији конструктора. Трули је био осми у конкуренцији возача, а други возач екипе Тимо Глок заузео је девето место.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи