Крај сезоне доноси промене у такмичењу

Сезона у Формули један завршена је у Абу Дабију, а навијачи могу да се опросте од неких ствари на које су навикли.

Следеће сезоне неће бити БМВ-а. Немачки произвођач аутомобила повукао се из Формуле један због економских невоља, чиме је довео у питање и будућност швајцарског тима Заубер коме је давао моторе.

Остатак тима Заубер добио је финансијску помоћ Кадбека, али није обезбедио место за следећу сезону. Тренутно има статус прве резерве, што значи да ће се наћи у саставу ако нека од 13 пријављених екипа одустане од учешћа 2010. године.

Возач Роберт Кубица већ је потписао уговор са Реноом за 2010, док искусни Ник Хајдфелд не би требало да има проблема у проналажењу новог тима.

Кубица ће заменити Фернанда Алонса, који ће испунити сан и возити за Ферари следеће године. Шпанац је с Реноом освојио две титуле. Долазак Алонса значи да за Кимија Раиконена неће бити места у Ферарију, с којим је 2007. године освојио титулу. Финац преговара о повратку у Мекларен, али је неколико пута рекао да би могао да се пребаци на вожњу релија.

Каријера Ђанкарла Физикеле у Формули један могла би да се заврши после 230 трка. Италијан ће следеће године бити тест возач за Ферари.

Што се тиче техничких питања, у Абу Дабију су последњи пут могли да се виде допуна горива током трке и систем КЕРС за убрзање. Забрана допуне енергије доприноси уштеди, тако да тимови неће више морати да урачунавају трошкове транспорта велике пумпе широм света. То ће изазвати и редизајн шасије да би се направило места за већи резервоар.

КЕРС је на крају испао пропали скупи експеримент. Када се појавио слављен је као корак напред у заштити околине. Систем чува енергију од кочења и онда омогућава да се та енергија користи за тренутно убрзање. КЕРС се, међутим, у пракси показао као превише проблематичан и тежак за већину екипа. Најјачи тимови ове сезоне, Брон и Ред Бул, забележили су успехе и без ове технологије.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи