Маси победа, Хамилтону титула светског првака

Фелипе Маса победио је на Великој награди Бразила али је Луис Хамилтон освојио титулу светског првака у формули 1, јер је у последњем кругу освојио пето место. Британац је постао најмлађи шампион најлуђег "циркуса на точковима". У конкуренцији конструктора 16. пут први је Ферари.

Старт последње 18. трке у сезони због јаке кише померен је за десет минута. Пљусак је изненада дошао и прошао, па је трка почела по мокрој стази, али без падавина. Маса је искористио пол позицију и повео испред Трулија, Раиконена и Хамилтона.

У опроштајном гран прију Дејвид Култард одустао је због удеса већ у првом кругу, баш као и  Нелсињо Пике. Сигурносно возило (Сејфти кар) због тог инцидента било је на стази три круга. Немац Себастијан Фетел још једном је доказао да му одговара киша и мокра стаза, јер се брзо пробио до петог места.

У десетом кругу Маса и Ковалаинен "свратили" су до бокса, како би са кишних пнеуматика, прешли на гуме за суву стазу. Круг касније учинили су то Трули, Раиконен и Хамилтон. Тојотини механичари били су нешто спорији, па је Јарно Трули изгубио једну позицију. Чини се да је изгубио и живце, јер га је убрзо претекао и Хамилтон.

Профитирали су такмичари који су раније били у боксу, јер је поредак у 12. кругу изгледао овако: Маса, Фетел, Алонсо, Раиконен, Физикела, Хамилтон..... Луис је успео да претекне Физикелу и доспео је на пето место, које му је одговарало у борби за титулу.

Фетел је у 28. кругу други пут отишао на сервис, овог пута на доливање горива, па се поредак променио: Маса, Алонсо, Раиконен, Хамилтон, Глок, Фетел..... 

Лидер трке Фелипе Маса на други одлазак у бокс одлучио се у 38. кругу. Нешто касније учинили су то Алонсо, Хамилтон (40. круг) и Раиконен (44. круг). За разлику од ових возача Фетел је изабрао тактику са три одласка у бокс, па је у финиш ушао са пете позиције.

Шест кругова пре краја почела је да пада киша, Фетел је без успеха покушао да претекне Хамилтона. Сви возачи сем Глока отишли су на замену пнеуматика због кише, па је пласман промењен: Маса, Алонсо, Раиконен, Глок, Хамилтон.... Фетел је три круга пре краја претекао Хамилтона. Луис се у последњем кругу пробио испред Глока и осигурао пето место и титулу шампиона.

 Резултати ВН Бразила:

1. Фелипе Маса (Бразил, Ферери)
2. Фернандо Алонсо (Шпанија, Рено) +13,2 секунде заостатка
3. Кими Раиконен (Финска, Ферари) +16,2
4. Себастијан Фетел (Немачка, Торо Росо) +38,0
5. Луис Хамилтон (В. Британија, Мекларен) +38,9
6. Тимо Глок (Немачка, Тојота) +44,3
7. Хеики Ковалаинен (Финска, Мекларен) +55,0
8. Јарно Трули (Италија, Тојота) +68,4
9. Марк Вебер (Аустралија, Ред Бул) +79,6 
10. Ник Хајдфелд (Немачка, БМВ Заубер) +1 круг
11. Роберт Кубица (Пољска, БМВ Заубер) +1 круг
12. Нико Розберг (Немачка, Вилијамс) +1 круг
13. Џенсон Батон (В. Британија, Хонда) +1 круг
14. Себастијан Бурде (Француска, Торо Росо) +1 круг
15. Рубенс Барикело (Бразил, Хонда) +1 круг
16. Адриан Зутил (Немачка, Форс Индија) +2 круга
17. Казуки Накађима (Јапан, Вилијамс) +2 круга
18. Ђанкарло Физикела (Италија, Форс Индија) +2 круга

Одустали: Дејвид Култард (Шкотска, Ред Бул), Нелсон Пике (Бразил, Рено).

Генерални пласман: Хамилтон 98, Маса 97, Раиконен 75, Кубица 75, Алонсо 61, Хајдфелд 60, Ковалаинен 53, Фетел 35, Трули 31, Глок 25, Вебер 21, Пике 19, Розберг 17, Барикело 11, Накађима 9, Култард 8, Бурде 4, Батон 3.

Без бодова сезону су завршили: Физикела, Зутил, Сато и Дејвидсон.

Шампионат конструктора: Ферари 172, Мекларен 151, БМВ Заубер 135, Рено 80, Тојота 56, Торо Росо 39, Ред Бул 29, Вилијамс 26, Хонда 14, Форс Индија 0, Супер Агури 0.

Број коментара 27

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи