Рикардо победио у Малезији, Хамилтону експлодирао мотор

Возач Ред Була Данијел Рикардо победио је у трци Формуле 1 за Велику награду Малезије. Рикардо је остварио четврту победу у каријери, а прву у сезони и прву после две године. Он је трку на стази Сепанг завршио за сат, 37 минута, 12 секунди.

Други је био Макс Верстапен из Ред Була са 2,443 секунде заостатка, а трећи кроз циљ прошао је Нико Розберг из Мерцедеса и поред казне од 10 секунди на коначан резултат. Он је за Рикардом заостао 25,516 секунди.

Актуелни светски првак Луис Хамилтон из Мерцедеса одустао је у 41. кругу пошто му је експлодирао мотор. Британац је пре одустајања на првом месту имао 20 секунди предности и пет трка пре краја у генералном пласману заостаје за клупским колегом Розбергом 23 бода.

Четврто место заузео је Кими Раиконен из Ферарија, пети је био Валтери Ботас из Вилијамса, а шести возач Форс Индије Серхио Перес.

Бодове су још освојили Фернандо Алонсо из Мекларена, возач Форс Индије Нико Хулкенберг, Дженсон Батон из Мекларена и Джолион Палмер из Реноа.

Хамилтон је добро стартовао, одбранио се од клупског колеге Розберга, кога је одмах ударио возач Ферарија Себастијан Фетел и послао га на 21. место. Фетел је тада закачио и Верстапена, оштетио болид и завршио трку. Верстапен је путем радија рекао својој екипи да је Фетел "луд" и да је ишао на Розберга као "идиот".

Тада је уведено виртуелно возило безбедности током којег је возачима било забрањено претицање, а када је трка настављена Хамилтон је водио испред Рикарда и Верстапена, који је обишао Переса, Батон је скочио на шесто место, док је његов клупски колега Алонсо са последњег дошао на 10. Розберг је брзо поправљао пласман па је до шестог круга скочио на 14. место.

У деветом кругу поново је уведен виртуелни сејфти-кар пошто је возач Хаса Роман Грожан због проблема са кочницама излетео са стазе. За то време поједини возачи отишли су на замену гума међу којима Розберг и Верстапен. После два круга трка је настављена, а Хамилтон је имао 2,3 секунде предности над Рикардом.

Розберг настављао да поправља пласман, а његов клупски колега отишао је у бокс у 21. кругу и на стазу се вратио као трећи, иза Верстапена и Рикарда. После Хамилтона из бокса је изашао и Раиконен и на стазу је изашао испред петопласираног Розберга.

Актуелни светски првак је обишао Рикарда и нашао се иза Верстапена, који је био први захваљујући ранијем одласку у бокс. Возач Ред Була тада је имао 7,9 секунди предности. Верстапен је у 28. кругу други пут отишао на замену гума и на стазу се вратио као трећи, иза Хамилтона и Рикарда, који је једном ишао у бокс, а испред Раикоена.

Хамилтон је у тим тренуцима био најбржи на стази и покушавао је да стекне што већу предност како би могао и други пут да оде у бокс и врати се на прво место испред Верстапена.

Розберг је у 32. кругу други пут отишао на замену гума, задржао се нешто дуже па се вратио иза Переса на шесто место. За то време су се Алонсо, Ериксон и Саинц борили са Палмером за 10. место које носи један бод.

Розберг је нападао Раиконена за четврто место, а у 38. кругу га је уз контакт обишао са спољне стране, због чега је био под истрагом и добио казну од 10 секунди на коначан резултат. Возачи Ред Була борили су се за друго место, а после оштрих дуела Рикардо је сачувао друго место.

У 41. кругу Хамилтон је морао да одустане пошто му је експлодирао мотор, а пре тога имао је 20 секунди предности. Поново је био уведен виртуелни сејфти-кар, што су искористили Ред Бул и Мерцедес и позвали своје возаче на замену гума.

Розберг је покушавао да стекне више од 10 секунди предности над Раиконеном због казне, како би задржао треће место, а Рикардо је на првој позицији, седам кругова пре краја имао 1,4 секунди предности над Верстапеном.

До краја трке Рикардо је увећао предност над клупским колегом и победио, Розберг је сачувао треће место, а оба возача Форс Индије и Мекларена освојили су бодове.

Наредна трка у шампионату возиће се наредне недеље од 7 часова за Велику награду Јапана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару