Розберг победио у трци за Велику награду Белгије

Возач Мерцедеса Нико Розберг победио је у трци Формуле 1 за Велику награду Белгије и на девет бодова смањио заостатак за водећим у генералном пласману, клупским колегом Луисом Хамилтоном који је трку завршио на трећем месту, иако је стартовао са зачеља.

Розберг је тако остварио 20. победу у првенству, шесту у сезони, а своју прву на стази Спа Франкоршан. Немац је трку завршио за сат, 44 минута, 51 секунду.

Он је водио од почетка до краја трке, која је у 10. кругу прекинута због удеса возача Реноа Кевина Магнусена, који је при великој брзини ударио у заштитни зид и потпуно уништио болид. Магнусен је повредио леви чланак и одведен је у болницу.

Друго место заузео је возач Ред Була Данијел Рикардо са заостатком од 14,113 секунди, а трећи је био Луис Хамилтон који је пре трке имао казну од 55 места и кренуо је са зачеља. Он је прошао кроз циљ са 27,634 секунде заостатка за победником.

Возачи Форс Индије Нико Хулкенберг и Серхио Перес заузели су четврто и пето место, а шести је био Себастијан Фетел из Ферарија. Бодове су још освојили возач Мекларена Фернандо Алонсо који је стартовао из последњег реда због казне, Валтери Ботас из Вилијамса, Кими Раиконен из Ферарија и возач Вилијамса Фелипе Маса.

Розберг је добро стартовао са пол позиције и задржао прво место, а иза њега возачи Ферарија су претекли Макса Верстапена, који је покушао да врати другу позицију, али тада је дошло до контакта Фетела и Раиконена.

После тога Верстапен је у другом кругу морао у бокс на замену крила, а у бокс је отишао и Раиконен коме се у једном тренутку запалио болид, па су механичари морали да гасе пожар.

Хамилтон, који је стартовао са последњег места, је добро кренуо, надокнадио је шест позиција и попео се на 15, а Алонсо је поправио пласман за 11 места и дошао на 11.

Због хаотичног старта али и квара на болиду екипе Торо Росо Карлоса Саинца, уведен је виртуелни "сејфти кар" и возачи нису смели да се претичу. Када је трка настављена Розберг је имао четири секунде предности испред пратилаца.

Безбедносно возило изашло је на стазу у шестом кругу, пошто је Кевин Магнусен из Реноа изгубио контролу, ударио у заштитни зид и уништио болид. Он је безбедно изашао из возила, али је повредио леви чланак, због чега је одведен у болницу.
У 10. кругу трка је прекинута док су редари поправљали заштитни зид и чистили стазу од делића болида. Возачи су после тога изашли из својих болида и отишли у боксове. У тренутку прекида Розберг је био први, Рикардо други, трећи је био Хулкенберг, Алонсо четврти, а пети Хамилтон. Пре трке Алонсо и Хамилтон су имали казну од укупно 120 места.

Сви возачи су током паузе променили гуме, а трка је настављена иза "сејфти кара", који је после једног круга напустио стазу. Розберг је одмах стекао 1,3 секунде предности над Рикардом, а у тим тренуцима Верстапен и Раиконен су се борили за 14. место, а Хамилтон је обишао Алонса за четврто.

Розберг је сигурно чувао прво место, а Фетел је обишао Грожана за девето. У тим тренуцима добро је возио Хамилтон и у 19. кругу обишао је Хулкенберга и преузео треће место.

Актуелни шампион је у 22. кругу отишао у бокс, где се задржао дуже него што је планирано па се на стазу вратио као девети.

На половини трке Розберг је сигурном вожњом стекао 8,3 секунде предности над Рикардом, а убрзо и 10 секунди, иза њега био је Рикардо, а иза Ред Буловог болида возио је Хамилтон, са 1,5 секунди заостатка.

Британац је затим отишао и трећи пут у бокс на замену гума па се на стазу вратио са 18 секунди заостатка за Рикардом.

Хамилтон је до краја трке био најбржи на стази, смањивао је заостатак за Рикардом, али није успео да га претекне и остао је трећи. Раиконен је у завршници успео да обиђе Масу и заузео је девето место.

Наредна трка у шампионату возиће се наредне недеље у Монци, за Велику награду Италије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. јул 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару