Хамилтон победио у трци за Велику награду Аустрије

Возач Мерцедеса Луис Хамилтон победио је у трци Формуле 1 за Велику награду Аустрије, после инцидента у последњем кругу са клупским колегом Ником Розбергом.

Хамилтон је у последњем кругу обишао до тада водећег Розберга, који га је ударио приликом обилажења, због чега му је пукла гума и оштетио се болид, па је трку завршио на четвртом месту.

Двоструки узастопни светски шампион Хамилтон остварио је 45. победу у каријери, а трећу у сезони. Он је трку на стази Шпилберг завршио за сат, 27 минута, 38 секунди, 107.

Друго место освојио је возач Ред Була Макс Верштапен са 5,719 секунди заостатка а трећи кроз циљ прошао је возач Ферарија Кими Раиконен са заостатком од 6,024 секунде.

Бодове су још освојили Данијел Рикардо из Ред Була, Џенсон Батон из Мекларена, возач екипе Хас Роман Грожан, Карлос Саинц из екипе Торо Росо, Валтери Ботас из Вилијамса и Паскал Верлејн из Манора.

Хамилтон је добро кренуо са пол позиције и задржао прво место, а добро су кренули и Батон и Раиконен, који су претекли другопласираног Рикарда. Розберг је због казне уместо са другог кренуо са шестог места и одмах је претекао Верштапена на петом месту. Такође, због казне Фетел је уместо са четвртог кренуо са деветог места, али је брзо доспео на шесто.

Актуелни светски првак је сигурно чувао прво место, а његов клупски колега Розберг обишао је у седмом кругу Хулкенберга и прешао на четврто место. Батон је затим отишао у бокс, а иза водећег нашао се Раиконен са 3,6 секунди заостатка, а пратио га је Розберг, који је убрзо отишао на замену гума а на стазу се вратио као 15. и губио је много времена због гужве на стази.

Раиконен и Розберг су у тим тренуцима возили брже кругове од Хамилтона, али је Британац чувао око три секунде предности, све до 22. када је отишао у бокс и после нешто слабије реакције механичара на стазу се вратио као четврти, иза Раиконена, Фетела и Розберга. Одмах је Финац отишао у бокс и вратио се на стазу на шестом месту иза Рикарда.

У 27. кругу на стазу је изашао "сејфти кар", пошто је Фетел ударио у ограду. Њему је пукла гума, болид се окренуо на стази и предњим делом ударио у ограду. Фетел, који данас пуни 29 година, је неповређен изашао из возила.

Трка је настављена у 32. кругу, Розберг је водио испред Хамилтона, Верштапена и Рикарда, док су Маса и Перес поправили позиције, попели су се на 10. односно 11. место. Розберг је у тим тренуцима био најбржи на стази и стекао је две секунде предности над клупским колегом, који је убрзо узвратио и до 46. круга стигао на 1,1 секунду заостатка.

Хамилтон је у 55. кругу отишао у бокс и задржао се нешто више од три секунде у боксу, али се вратио на треће место испред Рикарда. Он је ушао широко у кривину и ту изгубио време. Одмах је Розберг отишао у бокс и вратио се испред Хамилтона а иза Верштапена, кога је у 61. кругу обишао и вратио вођство. Два круга касније исто је учинио и Хамилтон, па се двојац Мерцедеса борио за прво место.

Хамилтон је до краја трке јурио Розберга, у последњем кругу, када се рашчистила гужва на стази, кренуо је да га обилази, али га је Розберг ударио. Британац је на кратко изашао са стазе, али се вратио, а у том тренутку Розбергу је пукла гума, обишли су га Верштапен и Раиконен и Немац је трку завршио на четвртом месту.

Када су путем радија из бокса после честитки рекли Хамилтону да то "није резултат који смо очекивали", Хамилтон је узвратио: "Био сам са спољне стране, нисам ја ударио".

Формула 1 саопштила је да је Розберг под истрагом због инцидента у последњем кругу.

Розберг је задржао прво место у генералном пласману са 152 бода, а Хамилтон је други са 141.
Наредна трка у шампионату возиће се следеће недеље за Велику награду Велике Британије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. јул 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару