Хамилтон најбржи у Канади

Светски шампион Формуле 1 возач Мерцедеса Лус Хамилтон победио је у трци за Велику награду Канаде у Монтреалу и смањио заостатак за водећим у генералном пласману, клупским колегом Ником Розбергом на девет бодова.

Хамилтон је до друге узастопне, а 45. победе у каријери дошао за сат, 31 минут, пет секунди, 296.

Он је пети пут у каријери победио у трци за Велику награду Канаде. Осим добре вожње Хамилтона, трку је одлучила и стратегија, пошто је Хамилтон једном ишао у бокс, а његов главни конкурент у трци Себастијан Фетел из Ферарија два пута.

Други је био Фетел са 5,011 секунди заостатка, а а трећи кроз циљ прошао је Валтери Ботас из Вилијамса са заостатком од 46,422 секунде.

Четврто место заузео је Макс Верштапен из Ред Була, пети је био Розберг, а шести Кими Раиконен из Ферарија. Бодове су још освојили возач Ред Була Данијел Рикардо, Нико Хулкенберг из Форс Индије, Карлос Саинц из екипе Торо Росо и возач Форс Индије Серхио Перес.

Фетел је одлично стартовао, кренуо је са треће позиције, обишао је двојицу возача из Мерцедеса и избио на чело. Хамилтон, који је кренуо са пол позиције, је био одмах иза њега, док је Розберг, који је кренуо са другог места, излетео са стазе и пао на 10. Иза Хамилтона возили су Верштапен, Рикардо, Раиконен, Ботас и Маса.

Хамилтон је возио најбржи круг и био је на нешто више од једне секунде заостатка за Фетелом у деветом кругу. На стазу је уведено правило виртуелног сејфти кара када се поред ограде због пожара на болиду зауставио возач Мекларена Џенсон Батон.

То су искористили Фераријеви возачи, прво је у бокс на замену гума отишао Фетел, а одмах за њим и Раиконен. Фетел се вратио на стазу као четврти, а вођство је преузео Хамилтон.

У 15. кругу Хамилтон је имао 12 секунди предности над Фетелом, а Розберг је претекао Хулкенберга за седмо место. Возачи су одлазили на замену гума, а Фетел је био најбржи на стази и до 19. круга вратио се иза Хамилтона са девет секунди заостатка. Хамилтон је у 25. кругу отишао у бокс и вратио се на стазу иза Фетела, са 13,2 секунде заостатка, док је његов клупски колега Розберг са петог места отишао на промену гума и вратио се као осми.

Розберг је на половини трке добро возио и поправљао је пласман, а у 35. кругу борио се са Ботасом за пето место. Такође и његов клупски колега био је брз, смањивао је заостатак за Фетелом. Немац је у 37. кругу отишао у бокс и вратио се на друго место иза Хамилтона са осам секунди заостатка. Испоставило се да је то било пресудно, пошто је Хамилтон до краја трке издржао са старим гумама.

Рикардо је у 39. кругу отишао у бокс, задржао се дуже него што је требало и вратио се на стазу иза Розберга и Раиконена на седмо место.Фетел је добро возио са новим меким гумама и из круга у круг је смањивао заостатак, али је Хамилтон сигурном вожњом чувао предност.

Розберг је у 52. кругу отишао у бокс пошто му је пукла гума у покушају да претекне Ботаса и вратио се на седмо место, а Фетел је у 57. кругу погрешио, прошао је равно у кривини, па је Хамилтон отишао на шест секунди предности.

Розберг је у завршници одлично возио, поправљао је пласман, у 66. кругу дошао је на пето место и борио се са Верштапеном за четврто, али је погрешио у последњем кругу, окренуо се на стази и на крају је морао да се задовољи петим местом.

Наредна трка у шампионату возиће се наредне недеље у Бакуу за Велику награду Европе.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару