Читај ми!

Борковићу прија Белгија

Пред најбољим српским аутомобилистом Душаном Борковићем је нови испит и трећи тркачки викенд Интернационалне ТЦР Серије на чувеној стази Спа Франкоршамп у Белгији. Прва трка возиће се у петак, 6. маја, од 17.30, док је друга на програму у суботу, 7. маја, од 12.35. Обе трке можете пратити у директним преносу на нашем Другом програму.

Биће то пета и шеста трка у овогодишњем ТЦР шампионату. После два тркачка викенда и наступа на стазама у Бахреину и Португалском Есторилу, Борковић заузима седмо место у генералном пласману са 27 освојених бодова.

Есторил неће остати у лепом сећању нашем асу, јер имао је удес и излетео у квалификацијама, због чега механичари мађарског Б3 Рејсинг тима, са инжењером Конрадом Авилом из Шпаније, нису успели да направе права, идеална подешавања на Борковићевом "сеат леону". Стога је наш шампион остао без поена у Португалији, јер је прву трку завршио као 12, док другу трку није извезао до краја, јер није желео да остане без мотора, чијом би заменом, Борковић изгубио право наступа у квалификацијама и током два наредна тркачка викенда стартовао би са последњег места.
Пред нама је терћи тркачки викенд, на чувеној стази Спа Франкоршамп у Белгији.

Генерални пласман (првих 7 возача):
1. Ђани Морбидели (Ита) хонда сивик - 70 бодова
2. Џејмс Неш (В. Британија) сеат леон - 69 бодова
3. Пепе Ориола (Шпа) сеат леон - 56 бодова
4. Сергеј Афанасјев (Рус) сеат леон - 50 бодова
5. Стефано Комини (Швајц) голф ГТИ - 41 поен
6. Жан Карл Верне (Фра) голф ГТИ - 31 поен
7. Душан Борковић (Срб) сеат леон - 27 поена

Стаза Спа Франкоршамп изузетно одговара нашем возачу и, по његовим речима, једна је од омиљених на којима је до сада возио. Стаза се налази 50 километара југоисточно од Лијежа. Првобитно стаза је коришћена од 1921. до 1939, да би током наредних деценија у више наврата била реконструисана (1947,1981,1995,2004. и 2007, када је добила данашњи изглед). Ово је једна од најчувенијих стаза и у календару Формуле 1, а овогодишњи Гран при Белгије на стази Спа возиће се 28. августа.

Први проблем могла би бити дужина круга од 7009 метара. Возиће се два трке по 9 кругова. Временски услови у Белгији за време трајања трећег тркачког викенда ТЦР-а биће далеко од идеалних. Прогнозирана температура ваздуха износиће око 10 степени, а с обзиром на то да по пропозицијама није дозвољено загревање пнеуматика пре почетка трке, главни проблем свим возачима биће управо то како сачувати гуме и какву тактику применити на у уводним круговима. Иначе, у права два тркачка викенда пнеуматици су били главни проблем свим возачима, поготово водећем Италијану Ђанију Морбиделију, коме је у Бахреину експлодирала предња десна гума. Сви возачи по пропозицијама ТЦР-а користе мишлен пнеуматике.

Други проблем свакако ће бити додати килограми.

Возачима Фолксвагена, браниоцу титуле Коминију и Французу Вернеу било је одузето 30 килограма у Португалији, што се показало као изузетна предност. Обе трке у Есторилу возачи Леопард тима из Белгије, у голфу ГТИ ТЦР, завршили су на подијуму.

Овога пута Морбиделију ће у Хонди, због најбољег резултата бити додато 30 килограма, Коминију у Голфу 20 килограма, док ће Џејмсу Нешу из Велике Британије бити додато 10 килограма. Борковићу ће, згог лоших резултата у Португалији, бити одузето 10 килограма баласта.

У конкуренцији екипа, поредак је следећи:
1. Карафт Бамбу Лукоил (Белика Бр.) - 147 бодова
2. Вест Коуст рејсинг (Шведска) - 101 бод
3. Леопард рејсинг (Белгија) - 74 поена
4. Б3 рејсинг (Мађарска) - 56 поена

Подсећања ради, за Крафт Бамбу тим из Велике Британије возе Шпанац Пепе Ориола, Британац Џејмс Неш и Рус Афанасјев. Аутомобил: сеат леон.

Вест Коуст тим наступа са хондом сивик, а возачи су Италијан Ђани Морбидели, Финац Пелинен и Американац Кевин Глисон.

За Леопард тим из Белгије возе актуелни шампион ТЦР-а Швајцарац Стефано Комини и Француз Жан Карл Верне, у фолксваген голфу ГТИ.

За Мађарски Б3 рејсинг наступају наш Душан Борковић, потом Словак Мато Хомола и млади Атила Таши,у сеат лону.

Управо Сеат води у конкуренцији произвођача:
1. сеат леон - 157 поена
2. хонда сивик - 111 поена
3. голф ГТИ - 104 поена

Што се званичног програма током трећег тркачког викенда тиче, слободни тренизи биће вожени у четвртак, први од 11.30 часова и други од 15.45 часова.

Квалификације ће бити вожене у петак:
Од 13.40 прве, а од 14.15 друге квалификације.

Прва трка у Белгији на програму је у петак 6. маја, од 17.30, док је друга трка на програму у суботу од 12.35,  директан пренос је на Другом програму РТС-а.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару