Недеља када је плакала планета, 22 године од смрти Аиртона Сене

На данашњи дан, пре 22 године, погинуо је Аиртон Сена. Формула 1 је, тог 1. маја 1994. године, у Имоли, изгубила једног од најбољих возача у историји, а свет једног од највећих спортиста.

Тог кобног дана у Имоли, Сена је био на првом месту, а онда је, возећи брже од 200 км/ч, ударио у бетонски зиду кривини Tamburello, због проблема са летвом волана.

Дан пре, на тренингу је погинуо Аустријанац Роланд Ратзенбергер, па се тај црни викенд у Формули 1 сматра за прекретницу. Од тада је безбедност подигнута на далеко виши ниво, због чега је све мање фаталних несрећа. 

У Формули 1 је дебитовао 1984. године, а пажњу јавности привукао у првој сезони у Монаку, када је био бржи од Михаела Шхумахера, Алана Проста и био за петама Никију Лауди, по киши, која је толико падала да је на крају трка прекинута.

"Кишни човек", како су га звали, три пута је био првак "најбржег циркуса на свету".

Сена је у каријери возио 161 трку, од чега је 41 пут био најбржи и 39 пута био на постољу.

Његово ривалство са Аланом Простом је једно од највећих у историји спорта, али о каквом таленту и каквом возачу је реч, најбоље је описао и сам Прост.

"Ако ме питате ко је најбољи возач против којег сам се такмичио, рећи ћу - Сена, далеко испред осталих... Какве год да смо проблеме имали, они никада нису могли да утичу на наше међусобно поштовање", напсао је Прост након Сенине смрти.

А о каквом човеку се ради, најбоље показује трка у Белгији 1992. године. Ерик Комас је доживео тешку несрећу, иза њега је наишао Сена, који није размишљао како да обиђе колегу, већ само како би могао да му помогне.

Бразилац је зауставио свој болид и притрчао у помоћ повређеном колеги. Неки, па и сам Комас, верују да му је Сена тим потезом спасао живот.

У домовини није било популарнијег и вољенијег од њега. Много је радио како би помогао сународницима, који су изузетно тешко живели.

"Богати више не могу да живе на острву окружени морем сиромаштва. Ми сви дишемо исти ваздух... Људи морају имати шансу, бар основну шансу... Шансу за образовањем, храном, медицинском негом. Када видите децу на улици која једва преживљавају, схватите да морате нешто учинити. Никада нећете моћи да промените свет сами. Али можете датипомоћи да се део тога промени", говорио је Сена.

На сахрани у Бразилу, Сену је испратило три милиона људи а проглашена је тродневна национална жалост.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару