Читај ми!

Формула 1, произвођачи мотора смањују трошкове

Произвођачи мотора за болиде Формуле један одржали су свој први састанак како би разговарали о смањивању трошкова тимова, да би тако одбили претњу управе такмичења да ће увести независно произведене и јефтине машине.

ФИА, владајуће тело Формуле један, расписала је конкурсе за производњу и добављање независних мотора, на које се јавило неколико компанија.

Садашњи произвођачи мотора искористили су своје право да зауставе то, наводећи да то штети њиховим пословним плановима, и обећали су да ће сами пронаћи начин да смање трошкове за тимове којима продају моторе.

Садашњи произвођачи, Мерцедес, Ферари, Рено и Хонда, планирају да одрже серију састанака, да би 15. јануара изнели предлог Комисији Ф1, која представља велике стране у овом спорту.

Шеф тима Ферари Маурицио Аривабене рекао је да ће произвођачи "озбиљно радити да се пронађе ново решење", док је шеф Мерцедеса Тото Волф оценио да су трошкови набавке "стварно проблем".

"Надам се да ћемо изнети предлог који може да ради, који је могуће финансирати и који одговара на сва питања", рекао је Волф.

ФИА је саопштила да ако предлози произвођала не буду довољно добри, онда ће се оживети идеја о независном мотору, чија би производња била субвенционисана и који би могао да почне да се користи 2017.

"То је прерано. Можемо да пружимо све од себе, али чак ни чаробњак из Оза не би могао то да уради до 2017. године", рекао је Аривабене.

Рено тренутно само производи моторе, али је сада у преговорима о преузимању Лотуса да би поново постао и власник тима. Шеф секције за мотоспорт Реноа Сирил Абитебул оценио је да би претерано смањивање трошкова могло да уништи пословну страну свих умешаних у спорт.

"Морамо да будемо изузетно опрезни у вези са било чиме што може да угрози или дестабилизује наше послове у Формули један, а субвенционисање мотора независним тимовима је нешто што угрожава наше пословне интересе, мада ценимо и разумемо да можда постоји потреба да се буде у овом спорту и да он буде здрав", рекао је Абитебул.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару