Читај ми!

Нико Розберг најбржи у Бразилу

Возач Мерцедеса Нико Розберг победио је у трци Формуле 1 за Велику награду Бразила. То је друга узастопна победа Розберга, пета у сезони, а 13. у каријери. Други је кроз циљ прошао његов клупски друг Хамилтон, а трећи је био Фетел у Ферарију. Сезона у Формули један завршава се 29. новембра трком у Абу Дабију.

Розберг је трку на стази Интерлагос завршио за сат, 31 минут, девет секунди, 090. Он је кренуо са пол позиције и без проблема је сачувао прво место. Његов клупски колега, светски шампион Луис Хамилтон заузео је друго место са 7,7 секунди заостатка, а трећи је био возач Ферарија Себастијан Фетел са 14,2 секунде заостатка.

Четврти кроз циљ прошао је Кими Раиконен из Ферарија, пети је био Валтери Ботас из Вилијамса, а шесто место заузео је возач Форс Индије Нико Хилкенберг. Бодове су још освојили Данил Квјат из Ред Була, Фелипе Маса из Вилијамса, возач Лотуса Роман
Грожан и Макс Верштапен из екипе Торо Росо.

Последња трка у шампионату возиће се 29. новембра за Велику награду Абу Дабија.
Розберг је добро стартовао, одбранио се од напада Хамилтона и сачувао прво место, а иза су остали Фетел, Раиконен и Ботас. Већ у првом кругу одустао је возач екипе Торо Росо Карлос Саинц, који је имао проблема са болидом и у кругу за загревање.

У осмом кругу Розберг је имао 1,3 секунде предности над клупским колегом, а у тим тренуцима Грожан се борио са Верштапеном за 10. место. Розберг је у 14. кругу отишао у бокс, па је светски шампион преузео прво место, али само док у наредном кругу није отишао у бокс и на стазу се вратио иза Немца.

Хамилтон је у 21. кругу смањио заостатак на мање од секунду, али се недуго затим путем радија пожалио екипи на гуме рекавши да неће издржати. У међувремену Перес, Верштапен и Грожан су се борили за позиције које доносе бодове, а победник је био Француз, који је преузео девето место.

Након тога у 35. кругу на замену гума отишао је Розберг, а за њим и Хамилтон, али се Британац на стазу вратио иза Алонса и Раиконена, које је убрзо обишао. Розберг је у 39. кругу стекао 3,5 секунде предности, али је његов клупски колега из круга у круг смањивао заостатак па је у 43. имао 2,3 секунде.

Хамилтон је успео да смањи заостатак на једну секунду, али се онда пожалио боксу да је оштетио болид. Из бокса су га уверили да је све у реду, али је он у 59. кругу изгубио пола секунде. У 62. кругу Розберг је стекао две секунде предности, а четири круга касније три, па је до краја трке увећао предност и остварио 13. победу у каријери.

Овом победом Розберг се учврстио на другом месту у генералном пласману са 297 бодова и има 31 више од Фетела. Први је Хамилтон са 363.

Пре трке возачи у носили црни флор у знак поштовања жртвама терористичких напада у Паризу, а поред победничког подијума била је окачена француска застава са црним флором.

Резулати трке у Бразилу:
1. Нико Розберг (Немачка, Мерцедес) 1:31:09.090
2. Луис Хамилтон (Велика Британија, Мерцедес) +00:07.756
3. Себастиан Фетел (Немачка, Ферари) +00:14.244
4. Кими Раиконен (Финска, Ферари) +00:47.543
5. Валтери Ботас (Финска, Вилијамс) + један круг
6. Нико Халкенберг (Немачка, Форс Индија) + један круг
7. Данил Квјат (Русија, Ред Бул) + један круг
8. Фелипе Маса (Бразил, Вилијамс) + један круг
9. Роман Грожан (Француска, Лотус) + један круг
10. Макс Ферстапен (Холандија, Торо Росо) + један круг

Генерални пласман:
1. Хамилтон 363 бодова
2. Розберг 297
3. Фетел 266
4. Ботас 136
5. Раиконен 135

Пласман конструктора:
1. Мерцедес 660 бодова
2. Ферари 401
3. Вилијамс 257
4. Ред Бул 178
5. Форс Индија 120

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару