Нико Розберг најбржи у Мексику

Возач Мерцедеса Нико Розберг победио је у трци Формуле 1 за Велику награду Мексика у Мексико Ситију.

Розберг је тако остварио четврту победу у сезони, а 12. у каријери, а трку је завршио за сат, 42 минута, 35 секунди,038.

Друго место заузео је двоструки узастопни шампион Луис Хамилтон из Мерцедеса са заостатком од 1,954 секунде. Он је прошле недеље у трци за Велику награду САД у Остину одбранио титулу.

Трећи кроз циљ прошао је Валтери Ботас из Вилијамса са заостатком од 14,592 секунде.

Возачи Ред Була Данил Квјат и Данијел Рикардо заузели су четврто и пето место, а шести је био Фелипе Маса из Вилијамса. Бодове су још освојили возачи Форс Индије Нико Хилкенберг и Серхио Перес, Макс Верштапен из екипе Торо Росо и Роман Грожан из Лотуса.

То је била прва трка Формуле 1 у Мексику после 23 године, када је победио Најџел Менсел.

Розберг је добро стартовао и одбранио прву позицију од клупског колеге Хамилтона, а већ на старту у проблемима су се нашли трећепласирани Себастијан Фетел из Ферарија и Фернандо Алонсо. Фетелу је пукла гума, после контакта са Данијелом Рикардом из Ред Була, а Алонсо је изгубио снагу у мотору и морао је да паркира свој Мекларен у гаражу.

У деветом кругу Розберг је имао 1,9 секунди предности, али је Хамилтон био најбржи на стази и смањивао је заостатак. Затим се на стази окренуо Фетел, у покушају да обиђе Батона за 11. место, али је пао на 15.

Розберг је у 21. кругу стекао 2,6 секунди предности над Хамилтоном, а три круга касније у борби за шесто место сударили су се Кими Раиконен и Ботас, а Финац се зауставио и завршио трку. То је био други судар Раиконена и Ботаса у последње три трке. У 27. кругу у бокс је отишао Розберг, а Хамилтон је преузео прво место, све до наредног круга, када је светски шампион отишао на замену гума и на стазу се вратио иза клупског колеге.

На половини трке домаћи возач Перес обишао је Саинца за девето место, што је одушевило навијаче на препуним трибинама у Мексико Ситију. Фетел је поново морао у бокс на замену гума и на стазу се вратио испред Хамилтона, али са кругом заостатка па је морао да га пропусти. У тим тренуцима Ботас се приближавао трећепласираном Квјату.

У 47. кругу Розберг је отишао на замену гума, Хамилтон је преузео вођство. Њега су у наредном кругу звали у бокс, али он није одмах отишао, већ у следећем, па се поново на стазу вратио иза Розберга, са 3,5 секунде заостатка.

Безбедносно возило је у 52. кругу изашло на стазу, пошто је Фетел ударио у заштитни зид. Он је неповређен изашао из возила. Трка је настављена у 58. кругу, а Розберг је успео да одбрани прво место, а Ботас је успео да обиђе Квјата за трећу позицију. Иза су остали Рикардо, Маса и Хилкенберг.

Велика борба водила се за четврто, пето и шесто место, а Хамилтон је четири круга пре краја смањио заостатак за Розбергом на 1,2 секунде. Розберг је међутим два круга пре краја увећао предност на 1,6 и сачувао је до краја трке.

Претпоследња трка у шампионату возиће се 15. новембра у Сао Паолу, за Велику награду Бразила.

Резултати ВН Мексика:

1. Нико Розберг (Немачка, Мерцедес) 1:42:35.038

2. Луис Хамилтон (Велика Британија, Мерцедес) +00:01.954

3. Валтери Ботас (Финска, Вилијамс) +00:14.592

4. Данил Квјат (Русија, Ред Бул) +00:16.572

5. Данијел Рикардо (Аустралија, Ред Бул) +00:19.682

6. Фелипе Маса (Бразил, Вилијамс) +00:21.493

7. Нико Халкенберг (Немачка, Форс Индија) +00:25.860

8. Серхио Перез (Мексико, Форс Индија) +00:34.343

9. Макс Ферстапен (Холандија, Торо Росо) +00:35.229

10. Роман Грожан (Француска, Лотус) +00:37.934

Генерални пласман:

1. Хамилтон 345 бодова

2. Розберг 272

3. Себастијан Фетел 251

4. Ботас 126

5. Кими Раиконен 123

Пласман конструктора:

1. Мерцедес 617

2. Ферари 374

3. Вилијамс 243

4. Ред Бул 172

5. Форс Индија 112

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. јул 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару