Хамилтону трећа титула шампиона Формуле 1!

Возач Мерцедеса Луис Хамилтон освојио је своју трећу титулу светског шампиона у Формули 1, другу узастопно, пошто је победио у трци за Велику награду САД у Остину у Тексасу.

Хамилтону је до титуле првака "помогао" и клупски колега Нико Розберг који је успео да задржи налете Себастијана Фетела из Ферарија и освоји друго место у Остину.

Хамилтон је остварио 43. победу у каријери, иза њега остао је Фетел са победом мање, а испред су само Михаел Шумахер са 91 тријумфом и Алан Прост са 51.

Хамилтон је трку завршио за сат, 50 минута, 52 секунде, 703.

Друго место заузео је Розберг са 2,8 секунди заостатка, а трећи је био Фетел са заостатком од 3,3 секунде.

Четврти кроз циљ прошао је возач екипе Торо Росо Макс Верштапен, пети је био Серхио Перес из Форс Индије, а шести кроз циљ прошао је Џенсон Батон из Мекларена. Бодове су још освојили Карлос Саинц из екипе Торо Росо, Пастор Малдонадо из Лотуса, возач Заубера Фелипе Наср и Данијел Рикардо из Ред Була.

Британац је тако три трке пре краја стекао недостижних 76 бодова предности у шампионату и постао први Британац који је успео да одбрани шампионску титулу.

Хамилтон је добро стартовао, са унутрашње стране у првој кривини обишао је клупског колегу Розберга, који је кренуо са пол-позиције, али је прешироко ушао у кривину, и преузео прво место. Иза Британца били су Квјат, Рикардо, Перес и Розберг на петом месту.

У првом кругу добро је возио и Фетел и са 13. попео се на седмо место, а Розберг је на крају тог круга успео да обиђе Переса. Трка је лоше почела за Алонса, који је после контакта са Романом Грожаном морао у бокс на замену гума.

Хамилтон је имао 1,2 секунде предности над Квјатом, али је Рус затим био најбржи у два везана круга па је смањио заостатак на 0,7 секунди. У шестом кругу на снази је био виртуелни "сејфти кар" због делића од болида Насра после дуела са клупским колегом из Заубера Маркуса Ериксона.

У осмом кругу трка је настављена, Розберг је искористио непажњу Рикарда и преузео треће место, а затим је обишао и Квјата и нашао се иза клупског колеге Хамилтона, који је у 11. кругу стекао 1,3 секунде предности.

Два круга касније Рикардо је искористио грешку Квјата и претекао га, а затим је успео да обиђе и Розберга, да би у 15. кругу претекао и Хамилтона и преузео прво место.

Хамилтона је након тога покушао да обиђе и клупски колега, актуелни светски шампион се извукао, али само до 18. круга, после чега је одмах отишао у бокс на замену гума.

Хамилтон се вратио на стазу, а затим су у бокс отишли Рикардо, Розберг и Квјат. У тим тренуцима набржи на стази био је Фетел, који се пробио на пето место. Розберг је убрзо преузео водећу позицију од Рикарда, а Хамилтон је успео да обиђе Квјата и попео се на треће место. Иза Хамилтона био је Фетел који је обишао Квјата.

Розберг је имао девет секунди предности над Рикардом, кога је у 26. кругу обишао Хамилтон и нашао се иза клупског колеге.

У 27. кругу на стазу је изашло безбедносно возило пошто се Ериксон зауставио на стази, а Розберг је у том тренутку имао 11 секунди предности над Хамилтоном. Поједини возачи су за то време отишли у бокс, укључујући и Фетела, који је због тога изгубио једну позицију.

Трка је настављена у 33. кругу, Розберг је задржао прво место испред Хамилтона. Фетел је убрзо успео да претекне два Ред Була и заузео је треће место. Хамилтон је у тим тренуцима добро возио, скинуо је заостатак на 0,4 секунде, али је затим у 38. кругу на снази био виртуелни "сејфти кар" због квара на Рикардовом болиду.

То је искористио Мерцедес и позвао Розберга у бокс, који се на стазу вратио као четврти, па су Хамилтон, Фетел и Верштапен били испред њега. Трка је настављена у 40. кругу, а Алонсо је успео да претекне Саинца и Переса и попне се на шесто место.
Розберг се убрзо вратио на друго место, а у 43. трку поново је безбедносно возило изашло, пошто је Квјат излетео са стазе. Он је прошао по вештачкој трави и ударио у заштитну ограду, после чега су се делићи болида разлетели по стази.

Хамилтон је то искористио и отишао у бокс, а за њим је отишао и Фетел. Розберг је преузео вођство испред Хамилтона, Верштапена и Фетела. У 47. кругу трка је настављена, Фетел се вратио на треће место а Розберг је стекао 1,5 секунди предности над Хамилтоном. Међутим, Розберг је у 49. кругу проклизао, то је искористио Хамилтон и преузео вођство.

У међувремену Саинц и Рикардо су се борили за седмо место а то је искористио Батон и претекао их, а затим и клупског колегу Алонса, па се попео на шесто место.

Пет кругова пре краја Хамилтон је имао 2,6 секунде предности и био је сигуран на челу. Њему је до титуле "помогао" и клупски колега Розберг, који је успео да идржи налете Фетела и освоји друго место. Фетел је покушавао да обиђе Розберга и тако одложи славље Хамилтона барем до наредне трке, али је Розберг успео да се одбрани.

До краја шампионата остале су три трке, а наредна ће се возити 1. новембра за Велику награду Мексика.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. јул 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару