Хамилтон најбржи у Сочију

Возач Мерцедеса Луис Хамилтон победио је у трци Формуле 1 за Велику награду Русије у Сочију и увећао вођство у генералном пласману. Други је био Фетел у ферарију, а трећи је кроз циљ прошао Перес из Форс Индије.

Хамилтон је остварио девету победу у сезони, а 42. у каријери, и по броју тријумфа се на трећем месту изједначио са четвороструким светским прваком Себастијаном Фетелом из Ферарија. Иза њих остао је Ајртон Сена са 41 победом, а испред су само Михаел Шумахер са 91 победом и Алан Прост са 51.

Хамилтон је трку завршио за сат, 37 минута, 11 секунди,24 стота. Друго место заузео је возач Ферарија Себастијан Фетел са заостатком од 5,953 секунде, а трећи је кроз циљ прошао Серхио Перес из Форс Индије са заостатком од 28,918 секунди.

Четврто место заузео је возач Вилијамса Фелипе Маса, а пети је био Кими Раиконен из Ферарија. Бодове су још освојили Данил Квјат из Ред була, Фелипе Наср из Заубера, Пастор Малдонадо из Лотуса и возачи Мекларена Џенсон Батон и Фернандо Алонсо. Двоструки светски првак Алонсо наступио је у 250. трци Формуле 1.

Возач Мерцедеса Нико Розберг, који се бори за шампионску титулу, одустао је у осмом кругу пошто му се сломила педала за гас. Розберг је кренуо са пол-позиције, Хамилтон га је одмах напао, али је немачки возач успео да сачува прво место. Добро је стартовао и Раиконен који је претекао Ботаса и Фетела и преузео треће место.

Одмах у првом кругу на стазу је изашао "сејфти кар" пошто су се сударили Нико Хилкенберг и Маркус Ериксон. Њих је пробао да избегне Макс Верштапен, али није успео па је пробушио задњу леву гуму. Безбедносно возило је у четвртом кругу изашло са стазе, а Ботас је претекао Раиконена и вратио треће место.

Розберг, који је имао секунд предности над Хамилтоном, у осмом кругу је морао да заврши трку пошто му се сломила педала за гас. Екипа га је позвала у бокс, али ништа није могла да уради, па је Розберг изашао из болида и завршио трку. Хамилтон је био први, а иза њега су возили Ботас, Раиконен, Фетел и Перес.

У 13. кругу возач Лотуса Роман Грожан је излетео са стазе и ударио у заштитни зид. Он је неповређен изашао из уништеног болида, а на стазу је поново изашао "сејфти кар". То су искористили возачи и отишли у бокс. Трка је настављена четири круга касније, Хамилтон је задржао вођство, велику борбу за треће место водили су Фераријеви возачи Раиконен и Фетел, а четвороструки светски првак је био успешнији и преузео треће место.

У тим тренуцима добро је возио и Карлос Саинц млађи, који је јутрос добио дозволу да наступи после удеса на јучерашњем тренингу, и борио се са Рикардом за бодове.
Хамилтон је добро и сигурно возио и из круга у круг увећавао је предност. Он је имао 7,5 секунди предности над Ботасом, кога је озбиљно притискао Фетел. Ботас је морао у бокс на замену гума, па је Фетел преузео друго место са 12,5 секунди заостатка за водећим актуелним шампионом. У 30. кругу Британац је имао 15,4 секунди предности.
Фетел је затим отишао на замену гума, у боксу Ферарија су то добро урадили па се Немац вратио испред Ботаса. Два круга касније на замену је отишао и Хамилтон и после добро обављеног посла вратио се на прво место.

Велику борбу на стази водили су Ботас и Раиконен, али је возач Вилијамса био успешнији и задржао пето место, а испред њих били су Перес и Рикардо на трећем и четвртом месту.

Ботас је претекао Рикарда за четврто место, а возача Ред була нападао је и Раиконен, али је ушао широко у кривину и вратио се иза Рикарда. Међутим, у 48. кругу Раиконен је претекао Рикарда и преузео пето место.

Саинц је због квара на кочницама пет кругова пре краја морао да одустане, а део његовог болида остао је на стази, па је један редар ускочио на стазу да га склони. У тим тренуцима у кривину је прошао Фетел, био је врло близу редару и путем радија рекао је својој екипи: "Имамо веома храброг Руса".

Због проблема са болидом у 50. кругу одустао је Рикардо, а за место на подијуму су се борили Ботас и Перес. Ботас је круг пре краја обишао Переса за треће место, а возача Вилијамса обишао је и Раиконен и преузео четврту позицију.

Раиконен је желео и треће место, али је ударио у Ботаса и избацио га са стазе, а велику гужву искористио је Перес и преузео треће место и обезбедио пласман на подијум.
Хамилтон је без проблема освојио прво место а када се паркирао, изашао је из болида и загрлио га. Возаче је дочекао председник Русије Владимир Путин који се са њима руковао пре изласка на подијум, а затим је Британцу уручио победнички трофеј.

Двоструки светски шампион сада на првом месту има 66 бодова више од другопласираног Фетела, а 73 више од Розберга, који је пао на треће место.

Наредна трка у шампионату возиће се 25. октобра у Остину у Тексасу, за Велику награду САД.

Резултати:
1. Луис Хамилтон (Велика Британија, Мерцедес) 1:37:11.024
2. Себастијан Фетел (Немачка, Ферари) + 5.953
3. Серхио Перес (Мексико, Форс Индија) + 28.918
4. Фелипе Маса (Бразил, Вилијамс) + 38.831
5. Кими Раиконен (Финска, Ферари) + 42.358
6. Данил Квјат (Русија, Ред бул) + 47.566
7. Фелипе Наср (Бразил, Заубер) + 56.508
8. Пастор Малдонадо (Венецуела, Лотус) + 1:01.088
9. Џенсон Батон (Велика Британија, Мекларен) + 1:19.467
10. Фернандо Алонсо (Шпанија, Мекларен) + 1:26.210
11. Макс Ферстапен (Холандија, Торо росо) + 1:28.424
12. Валтери Ботас (Финска, Вилијамс)+ један круг
13. Роберто Мерхи (Шпанија, Менор) + један круг
14. Вил Стивенс (Велика Британија, Менор) + два круга

Генерални пласман:
1. Луис Хамилтон 302
2. Себастијан Фетел 236
3. Нико Розберг 229
4. Кими Раиконен 129
5. Валтери Ботас 111
6. Фелипе Маса 109

Пласман конструктора:
1. Мерцедес 531
2. Ферари 365
3. Вилијамс 220
4. Ред бул 147
5. Форс Индија 92
6. Лотус 64

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. јул 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару