Хамилтон најбржи у Монци

Возач Мерцедеса Луис Хамилтон победио је у трци Формуле 1 за Велику награду Италије на стази у Монци.

Светски шампион остварио је седму победу у сезони, а 40. у каријери, а трку је завршио за сат и 18 минута. Он је пети возач у историји који је остварио 40 победа, а већ у наредној трци могао би да се изједначи са Ајртоном Сеном и Себастијаном Фетелом, који имају 41 победу.

Друго место заузео је возач Ферарија Себастијан Фетел са заостатком од 25,042 секунде, а трећи кроз циљ прошао је Фелипе Маса из Вилијамса са 47,635 секунди заостатка.

Четврто место заузео је Валтери Ботас из Вилијамса, пети је био Кими Раиконен из Ферарија, а шесто и седмо место заузели су возачи Форс Индије Серхио Перес и Нико Хилкенберг. Бодове су још освојили возач Ред Була Данијел Рикардо, Маркус Ериксон из Заубера и Данил Квјат из Ред Була.

Возач Мерцедеса Нико Розберг одустао је два круга пре краја трке пошто му се запалио мотор, па је његов клупски колега Хамилтон увећао предност у генералном пласману на 53 бода.

Хамилтон је добро стартовао са пол-позиције и сачувао прво место, док Раиконен није успео да покрене болид и са другог места пао је на последње. Његов клупски колега Фетел је то искористо и преузео друго место, а лош старт имао је и Розберг, који је пао на шесто. Маса је био трећи, Ботас четврти, а Перес пети.

После два круга одустала су оба возача Лотуса, Пастор Малдонадо и Роман Грожан, док је Хамилтон после петог круга стекао 2,7 секунди предности над Фетелом. У тим тренуцима добро је возио и Батон из Мекларена и попео се на девето место, са 15. Такође, позицију је поправљао и Раиконен и после обилажења Саинца, попео се на 10.

После добрих кругова, почели су проблеми за Мекларен, Батон је био спорији скоро три секунде од осталих возача, па је почео да пада до 13. места. Розберг се борио са Ботасом за четврто место, а Хамилтон је на челу у 15. кругу стекао осам секунди предности над Фетелом.

Возачи су затим почели да одлазе у бокс, Розберг се на стазу вратио као осми, али се убрзо попео на шесто место, а добар посао обавио је и Ферари код Фетела. Хамилтон је задржао прво место, а иза њега су били Фетел, Раиконен и Розберг. Раиконен је у 29. кругу отишао у бокс и на стазу се вратио као пети, иза Масе, а актуелни шампион је на првом месту имао 19 секунди предности над Фетелом, који је држао 4,5 секунде предности над Розбергом.

У завршници трке добро је возио и Ериксон из Заубера, који се са Хилкенбергом борио за осмо место. Розберг је нападао друго место, а 10 кругова пре краја смањио је заостатак за Фетелом на 3,4 секунде. Фетел је затим упао у гужву на стази, што је Розберг искористио и примакао се на 2,6 секунде, док је Хамилтон био безбедан на првом месту са 22,2 секунде предности.

Међутим, Хамилтон је пет кругова пре краја имао проблеме са болидом, а из бокса су му рекли да "не поставља питања већ да се труди да увећа предност", што је он и уради. Два круга пре краја запалио се Розбергов болид и морао је да одустане. То је прво одустајање Мерцедеса у сезони. После тога Маса се одбранио од Ботаса и заузео треће место, што је његов други узастопни подијум у Монци.

Иначе, судије трке за Велику награду Италије покренуле су истрагу против Мерцедеса због недозвољеног притиска у гумама на болидима Луиса Хамилтона и Ника Розберга. Међутим, та истрага није утврдила никакве прекршаје и коначни поредак није мењан.

Наредна трка у шампионату возиће се 20. септембра за Велику награду Сингапура.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. јул 2024.
17° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару