Велика награда Велике Британије

Хамилтон најбржи "код куће"

Возач Мерцедеса Британац Луис Хамилтон победио је у трци Формуле један за Велику награду Велике Британије и тако повећао предност у генералном пласману у односу на клупског колегу Немца Ника Розберга, који је кроз циљ прошао као други.

Хамилтон је до пете победе у сезони, а 38. у каријери дошао за сат, 31 минут, 27,789 секунди.

Другу позицију заузео је Немац Нико Розберг са скоро 11 секунди заостатка, трећи је био његов сународник Себастијан Фетел из Ферарија, који је био 25 секунди иза победника.

Четврто место заузео је Бразилац Фелипе Маса из Вилијамса, који је има одличан старт трке, пети је био његов клупски колега Финац Валтери Ботас, Рус Данил Квјат из Ред Була заузео је шесто место.

Прву десеторицу комплетирали су Немац Нико Хилкенберг из Форс Индије, Финац Кими Раиконен из Ферарија, Мексиканац Серхио Перес из Форс Индије и Шпанац Фернандо Алонсо из Мекларена.

Трка на стази Силверстон донела је много узбуђења, а последњих 17 кругова падала је киша, која је додатно унела неизвесност.

Наредна трка у шампионату возиће се 26. јула на стази Хунгароринг за Велику награду Мађарске.

Почетак трке припао је двојцу Вилијамса - Маси и Ботасу, који су одличним стартом претекли на челу Хамилтона и Розберга.

Бразилац и Финац су до првих одлазака у бокс на замену пнеуматика држали прва два места, а њихови пратиоци из Мерцедеса су скоро све време били на мање од секунде заостатка.

Први је на замену пнеуматика отишао Хамилтон, а на крају ће се испоставити да је таква одлука екипе у том тренутку донела тријумф, пошто су се након својих одлазака у бокс Маса и Ботас вратили иза Британца.

Хамилтон је од 21. круга одржавао своју предност, да би она почела да се смањује у 32, након што је због одустајања Шпанца Карлоса Саинса у једној кривини активирано виртуелно безбедносно возило.

Већ у 35. кругу је почела да пада слаба киша, што је највише одговарало Розбергу, који је то искористио и претекао двојац Вилијамса, те избио на друго место. Немац је чак у једном тренутку дошао на око пет секунди заостатка за Хамилтоном, али је у том тренутку почела да пада јаша киша, па су сви морали да иду на нову промену пнеуматика, овај пут за промењиве услове.

Хамилтон је и овај пут први отишао на промену пнеуматика, а већ у наредном кругу је то урадио и Розберг. Екипа Вилијамса је још неколико круговаоставила своје возаче на стази, иако су они већ код првих капи кише тражили да иду у бокс.

Такву одлуку Вилијамса искористио је Фетел, који је на крају трку завршио на трећем месту.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. јул 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару