Читај ми!

Розберг најбржи у Аустрији

Возач Мерцедеса Нико Розберг победио је у трци Формуле 1 за Велику награду Аустрије и смањио заостатак у генералном пласману за клупским колегом Луисом Хамилтоном, који је други прошао кроз циљ, а трећи је био Маса у Вилијамсу.

Розберг је до треће победе у сезони, а 11. у каријери дошао за сат, 30 минута, 16 секунди,930. Он је тако освојио другу узастопну победу у Аустрији. Он је на самом старту, у првој кривини обишао Хамилтона и до краја је сигурном вожњом остварио победу и заостатак за клупским колегом смањио на 10 бодова.

Друго место заузео је Луис Хамилтон са заостатком од 8,8 секунди, после казне од пет секунди коју је добио због неправилног изласка из бокса. Трећи кроз циљ прошао је возач Вилијамса Фелипе Маса са 17,573 секунди заостатка, што је његов први пласман на подијум у овој сезони.

Возач Ферарија Себастијан Фетел заузео је четврто место, пети је био Валтери Ботас из Вилијамса, а шести кроз циљ прошао је Нико Хилкенберг из Форс Индије. Бодове су још освојили Пастор Малдонадо из Лотуса, Макс Верштапен из екипе Торо Росо, Серхио Перес из Форс Индије и возач Ред Була Данијел Рикардо.

Розберг је добро стартовао, већ на почетку је обишао Хамилтона, који је покушао да врати вођство, али је немачки возач успео да се одбрани. Недуго затим на стазу је изашло сигурносно возило због судара у другој кривини возача Ферарија Кимија Раиконена и Ферананда Алонса из Мекларена.

Мекларенов болид "попео" се на Фераријев, а обојица возача су неповређени изашли из уништених возила. У седмом кругу "сејфти кар" је изашао са стазе, а Розберг је убрзо стекао 1,5 секунди предности над клупским колегом.

Розберг је на 2,4 секунде предности држао Хамилтона, који није имао већих проблема са трећепласираним Фетелом. Розберг је наставио добро да вози, имао је и четири секунде предности, али је погрешио, на тренутак је изашао са стазе, па је у 35. кругу морао на замену гума у бокс.

Хамилтон је тада преузео прво место, али је круг касније отишао у бокс, па се на стазу вратио иза клупског колеге. Актуелни светски шампион је добио казну од пет секунди због неправилног изласка из бокса.

У тим тренуцима добро је возио Маса, који је искористио лош посао у боксу Ферарија и преузео треће место од Фетела. Розберг је увећавао предност на челу и лако је сачувао до краја, а велику борбу за треће место водили су Маса и Фетел, а Бразилац је успео да сачува позицију.

У завршници трке добро је возио Малдонадо, који је претицао противнике и на крају заузео седмо место, а добар резултат направила је и Форс Индија, чји су возачи Хилкенберг и Перес освојили бодове, укупно 10.

Наредна трка у шампионату на програму је 5. јула на стази Силверстон, за Велику награду Велике Британије.

Резултати:.
1. Нико Розберг (Немачка, Мерцедес) 1:30:16.930 сата
2. Луис Хамилтон (В. Британија, Мерцедес) +00:08.800
3. Фелипе Маса (Бразил, Вилијамс) 00:17.573
4. Себастијан Фетел (Немачка, Ферари) 00:18.181
5. Валтери Боттас (Финска, Вилијамс) 00:53.604
6. Нико Хулкенберг (Немачка, Форс Индија) 01:04.075
7. Пастор Малдонадо (Венецуела, Лотус) 1 круг
8. Макс Верстапен (Холандија, Торо Росо) 1 круг
9. Серхио Перез (Мексико, Форс Индија) 1 круг
10. Данијел Рикјардо (Аустралија, Ред Бул) 1 круг

Поредак возача:
1. Луис Хамилтон (Велика Британија) 169 бодова
2. Нико Розберг (Немачка) 159
3. Себастијан Фетел (Немачка) 120
4. Кими Раиконен (Финска) 72
5. Валтери Ботас (Финска) 67
6. Фелипе Маса (Бразил) 62
7. Данијел Рикардо (Аустралија) 36
8. Данил Квјат (Русија) 19
9. Нико Хилкенберг (Немачка) 18
10. Роман Грожан (Француска) 17
11. Фелипе Наср (Бразил) 16
12. Серхио Перес (Мексико) 13
13. Пастор Малдонадо (Венецуела) 12
14. Макс Верштапен (Холандија) 10
15. Карлос Саинц млађи (Шпанија) 9
16. Маркус Ериксон (Шведска) 5
17. Дженсон Батон (Велика Британија) 4

Конструктори:
1. Мерцедес 328
2. Ферари 192
3. Вилијамс 129
4. Ред Бул 55
5. Форс Индија 31
6. Лотус 29
7. Заубер 21
8. Торо Росо 19
9. Мекларен 4

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару