Читај ми!

Макс Ферштапен, између формуле и школе

Холандски тинејџер Макс Ферштапен наћи ће се у јединственом положају следеће године, пошто ће морати да уклапа полагање школских испита са вожњом Формуле један.

Када Формула један 2015. почне у марту у Аустралији, Ферштапен ће имати само 17 година и биће најмлађи возач у историји овог такмичења. Осим тога, то ће бити његова последња година у школи, тако да ће време проводити између учионице и кокпита.

Ферштапен се ове сезоне такмичио у Формули три, али је потписао уговор са Торо росом, што је поделило мишљења унутар Ф1.

Неколико возача, међу којима су Фелипе Маса, Данијел Рикардо и Адријан Сутил, јавно су се запитали да ли је млади Холанђанин довољно стар да се такмичи.

Младолики Ферштапен, међутим, другачије гледа на ствари.

"Увек сам правио велике кораке. Од картинга до Ф3 је био очигледно велики корак. Мислим да сам спреман за Ф1. Године су само број, а на стази треба да се покаже шта се зна", рекао је Ферштапен новинарима пред трку за Велику награду Белгије.

Група новинара је у месту Спа окружила возача који ће крајем септембра напунити 17 година, а то је само мали део онога са чиме ће се суочавати од следеће године, када ће неминовно доћи у центар пажње.

"Мислим да сам спреман за то. Колико прилика добијате ових дана. Што се тиче вожње, то не би требало да буде проблем, више је проблем све оно што иде уз то. Мислим да није добро ако вам треба тренер за главу. Треба вам јака воља, и не видим да ту има икаквих проблема", рекао је Ферштапен.

Већа брига је како уклопити школовање са тркањем.

"И даље ми треба план како то да изведемо. Видећемо", рекао је он.

Што се тиче свега осталог у Ф1, за савете на распологању је његов отац Јос Ферштапен, који је одвезао 106 трка у такмичењу од 1994. до 2002. године.

"Био је уз мене и све смо радили заједно. Сећам се како сам трчкарао по клубу кад сам имао око четири године", рекао је Ферштапен.

"Када је сама вожња у питању, отац му ипак није узор, већ двоструки светски првак Фернандо Алонсо.

Мој стил се разликује од татиног, можда је више као Алонсов. Он је агресиван када је то потребно, а све је под контролом иначе. То је оно што ми се свиђа и то је оно што сам показао ове сезоне у Ф3. Мислим да сам више као он", рекао је Ферштапен.

Торо Росо је одгајио возаче као што су четвороструки шампион Себастијан Фетел или Рикардо, који је ове сезоне победио у две трке за Ред Бул. Шеф тима Франц Тос рекао је да потпуно очекује да се Ферштапен прилагоди.

"Сада на папиру има 16 година, али је за мене много зрелији. Апсолутно сам убеђен да можемо да га доведемо до нивоа на коме ће имати успеха", рекао је Тост.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 31. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару