Ново славље Хамилтона и Мерцедеса

Возач Мерцедеса Британац Луис Хамилтон победио је у трци Формуле један за Велику награду Шпаније, и тиме остварио четврту узастопну победу у сезони и преузео вођство у генералном пласману. Екипа Мерцедеса наставила своју доминацију.

Победом у трци за ВН Шпаније, британски возач Луис Хамилтон преузео је вођство у генералном пласману возача Формуле 1.

До четврте победе у првих пет трка Хамилтон је дошао за сат, 41 минут, 5 секунди и 155 стотинки. Он је после 26. победе у каријери преузео прво место у шампионату и има 100 бодова, три више од клупског колеге Ника Розберга, који је заузео друго место у трци са 0,6 секунди заостатка.

То је четврта узастопна двострука победа за Мерцедес, први пут од 1955. године.

Трећи кроз циљ прошао је Данијел Рикардо из Ред була са заостатком од 48,9 секунди, а четврто место заузео је четвороструки узастопни шампион Себастијан Фетел, са минут и 16 секунди заостатка. Он је трку почео са 15. места.

Бодове су још освојили Валтери Ботас из Вилијамса, возачи Ферарија Фернандо Алонсо и Кими Раиконен, Роман Грожан из Лотуса и возачи Форс Индије Серхио Перес и Нико Хилкенберг.

Возач Мекларена Џенсон Батон заузео је 11. место, а данас је стартовао у својој 252. трци, чиме се на четвртом месту изједначио са Јарном Трулијем. Први је Рубен Барикело са 322 трке.

Хамилтон је искористио пол позицију и одлично стартовао испред Розберга, а на треће место пробио се Ботас, испред Рикарда.

Британац је убрзо стекао секунд предности у односу на клупског колегу, а до 10. круга имао је 2,3 секунде предности.

Возачи Мерцедеса водили су велику борбу за прво место, а светски шампион из 2008. године био је успешнији.

Хамилтон је у 18. кругу отишао у бокс, па је Розберг преузео прво место, али само до 22. круга, када се Британац вратио на чело, одласком клупског колеге у бокс.

Алонсо је у 26. кругу успео да обиђе Грожана за шесто место, а Хамилтон је до 30. круга стекао 4,5 секунди предности над Розбергом.

Он је у 43. кругу отишао у бокс, а вођство је преузео његов клупски колега, све док и сам није отишао на замену гума, након чега се на стазу вратио иза Британца.

Розберг је након тога смањивао заостатак, између 1,1 и 2,3 секунде, а у тим тренуцима добро је возио и Фетел, који је у 56. кругу успео да обиђе Раиконена за пето место, а Финца је три круга пре краја обишао и клупски колега Алонсо.

Фетел је у завршници успео да претекне и Ботаса на четвртом месту, а Розберг и поред бројних покушаја није успео да престигне Хамилтона.

Први у шампионату је Хамилтон са 100 бодова, три мање има Розберг, а трећи је Алонсо са 49 бодова. Фетел је четврти са 45 бодова, а шест
мање има Рикардо.

Наредна трка вози се 25. маја, у Монте Карлу, за Велику награду Монака.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару