Читај ми!

Аиртон Сена, 20 година жалости

Пре тачно 20 година Аиртон Сена је трагично окончао свој живот у Сан Марину, у болиду формуле 1. Спортски свет и даље жали за одласком великог шампиона, који је иза себе оставио наслеђе, много веће него што је било ко могао да замисли. Обележена 20. годишњица Сенине смрти.

На сам помен имена Аиртона Сене емоције куљају на све стране. Одлазак великог шампиона ни 20 година касније не оставља људе равнодушним. Био је велики шампион, али још већи човек, а његов утицај на формулу 1, као и на спорт уопште остаће немерљив и генерацијама које долазе.

Свој живот је окончао онако како га је и водио - лудо и брзо. Тог кобног 1. маја 1994. године отишао је шампион какав се ретко рађа, а о томе сведоче изјаве његових најљућих конкурената, међу којима су Дејмон Хил, Алан Прост или Михаел Шумахер.

Милиони Бразилаца сваке године на 1. мај жале смрт свог "златног дечка", троструког светског шампиона у "најбржем циркусу на свету". Такође, милиони људи широм света на тај дан обилазе Имолу, стазу у Сан Марину, и место на којем је Сена окончао свој богати живот.

Његова смрт оставила је спортску јавност у дубокој жалости, али је пресудно утицала да формула 1 промени правила која се тичу безбедности самих возача.

Један од најбољих показатеља какав је човек Сена био је трка у Белгији 1992. године. Ерик Комас доживео је тешку несрећу на стази, иза њега је наишао Сена, који није размишљао како да обиђе колегу, већ само како би могао да му помогне.

Бразилац је зауставио свој болид и притрчао у помоћ повређеном колеги. Неки кажу да му је Сена тим потезом спасао живот, али без обзира да ли је то тачно, показао је да је шампион, не само у спортском смислу.

На кривини у којој је изгубио живот данас је статуа посвећена Аиртону Сени, статуа која слави лик и дело бразилског великана, али је истовремено и подсетник за генерације које долазе колико је живот пролазан.

Ипак, Аиртон Сена живеће заувек у срцима свих који су имали част да га упознају, али и "обичним" људима који знају његову причу.

Нека ти је вечна слава, шампионе!

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару