Читај ми!

Српски аутомобилиста у друштву најбољих са бројем 98

Борковић и Себастијан Лоеб дебитују у ВTЦЦ-у

Најбољи аутомобилиста Србије Душан Борковић пред испитом је каријере, јер 13. априла дебитоваће у Светском шампионату туристичких аутомобила (WTCC), и то уличном трком у Мароку на стази Мулај ел Хасан у Маракешу. Поред Борковића дебитоваће и деветоструки шампион света у релију (WRC), Француз Себастијан Лоеб. Преноси свих 12 тркачких викенда на РТС-у.

После титула Европског шампиона на брдским стазама, и трећег места које је освојио прошле сезоне у Европском купу туристичких аутомобила (ЕТЦЦ), Душана Борковића сада очекују и искушења у другом најпрестижнијем и најзначајнијем такмичењу под окриљем Светске аутомобилске Федерације (ФИA), после Формуле 1.

Током марта, тачније 20. и 21. марта, Борковиће је обавио тестирања на свом Шевролет Крузу у Шпанији, на стази у Валенсији, и напомиње да је вожња у овом рангу такмичења много другачија и захтевнија него на свим претходним такмичењима у којима је наступао до сада.

Имао је одређен проблем због седишта, које је сада другачије постављено у односу на претходну годину, чак 60 центиметара ближе волану, а Борковић је, занимљиво, највиши аутомобилиста планете, са 207 центиметара висине.

Душан је осећао велике болове у леђима, због чега му је и направљена специјална подлога на којој ће седети и сада је ситуација много лакша у самој вожњи.

Поред тога, први Србин у овом такмичењу осећа узбуђење, не и трему, јер познат је као возач који не да на себе и никад се не предаје. Неизвесност је присутна, јер ово је нов терен за Борковића, међутим не треба заборавити да је до сада у каријери увек успевао да покаже квалитет када је било најпотребније.

Ипак, ово је спорт у којем одлучује много фактора, пре свега срећа, а велика непознаница може бити и сам аутомобил јер наш Борковић није имао много времена за тестирање.
За разлику од њега, Ситроен је са Милером и Себастијаном Лоебом прошле године развијао аутомобил и приликом тестова превезли су више од 200 000 тркачких километара, током којих су потрошили око 1000 гума.

Борковић ће возити аутомобил Шевролет Круз са бројем 98 у екипи НИС Петрол Рејсинг тим Кампос, а блиско ће сарађивати и са Енглеским РМЛ-ом, компанијом која је представила Шевролет 2009. године када су у првој сезони остварили чак шест победа, и која је већ наредне 2010. освојила титулу у конкуренцији произвођача. Њихов возач Иван Милер постао је тада шампион света.

Борковићев инжењер биће Ђоан Орус, са којим ће се саветовати око тактике и радити на унапређењу аутомобила. Поред тога, током сваке трке Орус ће бити константно у контакту са Душаном Борковиће.

Читаву логистику нашем асу пружа Кампос тим из Шпаније, за који ће возити и Борковићев клупски колега Шпанац Хуго Валенте. Занимљиво је да су у Кампос тиму прогнозирали како ће Борковић тек на крају сезоне имати боље резултате од Валентеа, али наш возач је већ на тестовима у Валенсији током марта имао боље резултате од Шпанца, иза којег је већ једна сезона у ВТЦЦ-у. 

Аутомобил Шевролет Круз има 1600 кубика, близу 400 коњских снага, шестостепени мењач и погон на предњим точковима, а хомологација аутомобила иста је за све тимове.

Светски шампионат туристичких аутомобила, који се вози на кружним стазама, стартоваће 13. априла тркама у Мароку, на стази Мулај ел Хасан у Маракешу, када ће се возити уличне трке.

Након тога, уследиће европска турнеја:
Француска - 20. април
Мађарска - 4. мај
Словачка - 11. мај
Аустрија - 25. мај
Русија - 8. јун
Белгија - 22. јун

Потом и две трке у Јужној и Северној Америци:
Аргентина - 11. август
САД - 14. септембар

И онда, на крају сезоне, Азијска турнеја:
Кина - 12. октобар
Јапан - 26. октобар (чувена стаза Сузука)
Макау - 16. новембар (улична трка)

Највећи фаворити биће наравно возачи Ситроена, деветоструки шампион света у релију, Француз Себастијан Лоеб и његов сународник, четвороструки шампион света у Шампионату туристичких аутомобила Иван Милер.

Хонда такође има јак, фабрички тим, са возачима Фабианом Тарквинијем из Италије који је возио и у Формули 1, а поред њега Хонду ће возити и Рене Муних.

Највише је уложила екипа из Русије, Лада Гранта, за коју ће возити Роб Хаф, Џејмс Томпсон и Михаил Козловски.

Бодоваће се као и у Формули 1, 25 поена за победу, 18 за друго место, 15 за треће, а потом 12 за четврто, 10 поена за пето место, 8 бодова за шесту позицију, 6 поена за седмопласираног, 4 бода за осмо место, 2 за девето и само 1 бод за десету позицију. 

Иначе, новина је да ће постојати три круга квалификација. У првом кругу возиће сви возачи, потом у другом кругу остаје 12 најбољих, а у трећем квалификација пет набржих одлучује о редоследу додатних поена који се добијају по систему: 5 бодова за првог у квалификацијама, 4 за другопласираног,  3 бода за треће место, 2 за четвртог и 1 бод за петопласираног у квалификацијама.

Иначе, светски шампионат туристичких аутомобила је, после Формуле 1, друго најзначајније и најгледаније такмичење на свету под окриљем Светске аутомобилске федерације. Прошлу сезону пратило 558 милиона људи, а преносе је радило 111 телевизијских кућа из 188 земаља.

Од ове године преносе свих 12 тркачких викенда, током којих ће се возити 24 трке, имаћете прилику да пратите и на РТС-у.

Читава Србија и сви љубитељи ауто-мото спорта заиста ће, коначно, имати јединствену прилику да прате нашег возача у великом сватском такмичењу и да у друштву Себастијана Лоеба, Ивана Милера, Роба Хафа и Фабијана Тарквинија навијају за број 98 који ће, уз срску заставу, носити Душан Дуца Борковић.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару