Читај ми!

Црне прогнозе експерата

Потпун опоравак Михаела Шумахера је мало вероватан, сматрају експерти. Што је пацијент дуже у коми то ће бити тежи опоравак, поручују неурохирурзи. Агент славног возача каже да је процес буђења и даље у току, и да он може потрајати.

Готово три месеца након несреће на скијању, поједини неуролози сматрају да су мале шансе за потпун опоравак Михаела Шумахера, преносе европски медији.

"Не изгледа добро. Чињеница да се још није пробудио говори да има тешке повреде и да је мало вероватно да ће се потпуно опоравити", рекао је доктор Типу Азиз, професор неурохирургије са Оксфорд универзитета.

Пацијенти који су задобили тешке повреде главе, као што је случај са Шумахером, уводе се у вештачку кому како би се смањио доток крви у мозак и тако смањио притисак и оток.

"Међутим, када нема позитивних знакова то може бити забрињавајуће", рекао је Азиз и рекао да Шумахерови доктори траже скенирањем главе знаке активности, иако мисли да ће их тешко наћи док је он под седативима.

Поједини неурохирурзи кажу да је тешко очекивати потпун опоравак, нарочито ако је пацијент дуго у коми. 

"Око 90 одсто опоравка се забележи у периоду од девет месеци до годину дана, тако да је још рано говорити о опоравку. Ипак, што је пацијент дуже у коми то ће бити тежи опоравак" рекао је доктор Ентони Строн, шеф неурохирургије у једној лондонској болници.

Након неколико недеља посматрања, доктори који брину о Шумахеру, вероватно имају бољу слику о стању његовог мозга, а могу видети и стање других делова мозга који нису директно повређени.

"Ако, и када се пробуди, вероватно ће имати последице, јер је дуго био у коми", сматра доктор Колин Шиф, неурохирург са једне лондонске болнице.

Агент славног возача, Сабина Кем, у петак је поручила медијима да је "процес буђења и даље у току, и да он може потрајати".  

Подсетимо, Шумахер је приликом пада, на скијању у Француској, ударио главом у камен. Оперисан је, уведен у вештачку кому, а процес буђења је започет крајем јануара.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару