Читај ми!

Фетел краљ „најбржег циркуса“

Актуелни светски шампион Формуле један, возач Ред була Себастијан Фетел освојио је четврту узастопну титулу, пошто је победио у трци за Велику награде Индије у Њу Делхију. Други крош циљ прошао Розберг у Мерцедесу, а трећи Грожан у Лотусу. Ред бул обезбедио и титулу међу конструкторима. Фетел након освајања нове титуле - "Најбољи дан у животу!"

Фетел је до треће узастопне победе у Индији, шесте у сезони и 36. у каријери, дошао за сат, 31 минут, 12 секунди и 187 стотинки. Друго место заузео је возач Мерцедеса Нико Розберг са заостатком од 29,823 секунде, а трећи је био Роман Грожан из Лотуса са 39,892 секунде заостатка. Фетел је тако постао тек трећи возач Формуле један који је освојио четири шампионске титуле у низу. Пре њега то је пошло за руком Хуану Мануелу Фанђу и Михаелу Шумахеру.

Возач Ферарија Фернандо Алонсо, који се до ове трке борио са Фетелом за шампионску титулу, трку је завршио на 11. месту са минут и 18 секунди заостатка за победником. Возач Ферарија Фелипе Маса заузео је четврто место, пети је био Серхио Перес из Мекларена, а шести Луис Хамилтон из Мерцедеса. Бодове су још освојили Кими Раиконен из Лотуса, возачи Форс Индије Пол Ди Реста и Адријан Зутил, као и Данијел Рикардо из екипе Торо росо.

Фетел је искористио пол позицију и добро стартовао, а за њим је добро кренуо и Маса, који је у првом кругу обишао Розберга и Хамилтона и попео се на друго место. Већ у другом кругу Фетел је морао у бокс, па је Маса преузео вођство. Немац је из круга у круг добро возио и смањивао заостатак за водећима, а у 29. кругу се вратио на прво место, када је његов клупски колега Вебер отишао у бокс на замену гума.

Три круга касније Фетел је отишао у бокс и на стазу се вратио као други, иза Вебера, који је круг касније отишао у бокс и након тога заузео треће место иза Рикарда. Фетел је после сигурне вожње, у 35. кругу стекао 12,7 секунди предности у односу на Вебера. Вебер је у 40. кругу завршио трку због проблема са мењачем.

Фетел је увећавао предност у односу на противнике и сигурно је сачувао до краја, а у завршници трке за друго место велику борбу водили су Раиконен и Розберг. Возач Мерцедеса је у 53. кругу успео да претекне ривала и од њега преузме друго место.

Грожан је у 56. кругу успео да претекне клупског колегу Раиконена, а два круга касније, после одличне вожње, Перес је успео да претекне Хамилтона и Раиконена и заузме пето место.

На крају трке Фетел је поздрављао гледаоце правећи "крофне" својим болидом на стази, након тога је пољубио возило, отишао до трибина и бацио рукавице у публику.

Најбољи дан у животу

Након освајања нове титуле првака света Фетел је био пресрећан.

"Одушевљен сам, не знам шта бих могао да кажем, осим да је ово најбољи дан у мом животу. Када сам почео да се бавим тркама, Формула један ми је изгледала далеко, али има много људи са којима сам сарађивао и којима морам да захвалим, од картинга до Формуле један", рекао је Фетел после трке.

Фетел је са 26 година најмлађи четвороструки узастопни светски првак.

"Нисам још стар, али све сам старији и можда још не схватам шта сам урадио. Можда ћу се осврнути за 10 година и схватити величину овог резултата. Не знам шта да кажем, био сам празан када сам прешао линију циља. Годинама сам размишљао шта би требало да кажем у оваквим тренуцима", додао је Фетел кроз осмех.

Наредна трка вози се 3. новембра за Велику награду Абу Дабија.

Формуле један за Велику награду Индије у Њу Делхију:
1. Себастијан Фетел (Ред бул) сат, 31 минут, 12 секунди, 187
2. Нико Розберг (Мерцедес) + 29,823
3. Роман Грожан (Лотус) + 39,892
4. Фелипе Маса (Ферари) + 41,692
5. Серхио Перес (Мекларен) + 43,829
6. Луис Хамилтон (Мерцедес) + 52,475
7. Кими Раиконен (Лотус) + 1:07,988
8. Пол ди Реста (Форс Индија) + 1:12,868
9. Адријан Зутил (Форс Индија) + 1:14,734
10. Данијел Рикардо (Торо росо) + 1:16,237
11. Фернандо Алонсо (Ферари) + 1:18,297
12. Пастор Малдонадо (Вилијамс) + 1:18,951
13. Жан Ерик Верњ (Торо росо) један круг
14. Џенсон Батон (Мекларен) један круг
15. Естебан Гутијерес (Заубер) један круг
16. Валтери Ботас (Вилијамс) један круг
17. Макс Чилтон (Марусија) два круга
18. Жил Бјанки (Марусија) два круга

Трку нису завршили:
Нико Хилкенберг (Заубер)
Марк Вебер (Ред бул)
Шарл Пик (Кетерам)
Гидо ван дер Гарде (Кетерам)

Генерални пласман:

Возачи:
1. Себастијан Фетел (Немачка) 322
2. Фернандо Алонсо (Шпанија) 207
3. Кими Раиконен (Финска) 183
4. Луис Хамилтон (Велика Британија) 169
5. Марк Вебер (Аустралија) 148
6. Нико Розберг (Немачка) 144
7. Роман Грожан (Француска) 102
8. Фелипе Маса (Бразил) 102
9. Џенсон Батон (Велика Британија) 60
10. Пол ди Реста (Велика Британија) 40
11. Нико Хилкенберг (Немачка) 39
12. Серхио Перес (Мексико) 33
13. Адријан Зутил (Немачка) 28
14. Данијел Рикардо (Аустралија) 19
15. Жан Ерик Верњ (Француска) 13
16. Естебан Гутијерес (Мексико) 6
17. Пастор Малдонадо (Венецуела) 1

Конструктори:
1. Ред бул 470 бодова
2. Мерцедес 313
3. Скудерија 309
4. Лотус 285
5. Мекларен 93
6. Форс Индија 68
7. Заубер 45
8. Торо росо 32
9. Вилијамс 1

 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару