Читај ми!

Тријумф Алонса, Шумахер на подијуму

Возач Ферарија Шпанац Фернандо Алонсо победник је Велике награде Европе, која је у оквиру шампионата Формуле 1 вожена у Валенсији. Други је стигао Кими Раиконен из Лотус-Реноа, а трећи је био Михаел Шумахер из Мерцедеса, што му је био први подијум од када се вратио такмичењу.

Трка у којој су се на подијуму нашла тројица бивших шампиона била је јако узбудљива. Двоструки узастопни шампион Себастијан Фетел из Ред Була зауставио се на пола трке. Раиконен је дошао до другог места пошто су се у претпоследњем кругу сударили Луис Хамилтон и Пастор Малдонадо.

Алонсо је дошао до неочекиване победе пошто је претекао много конкурената у уличној трци која је позната по тешкоћи претицања. Шпанац је на осмој трци сезоне стартовао тек са 11. позиције искористио је улазак "безбедносног возила" средином трке и одустајање актуелног шампиона Немца Себастијана Фетела да прекине историјски низ од седам различитих победника.

Друго место освојио је Финац Кими Раиконен из Лотуса, а треће легендарни Немац и седмоструки шампион Михаел Шумахер из Мерцедеса, који је први пут завршио на подијуму од повратка у Формулу 1 пре две и по године.

Фетел је диктирао темпо у првој фази, пошто је избио на прво место са неколико секунди предности након неколико скретања. Хамилтон је морао да се одбрани неколико пута пре него што се осамио на другом месту. Током првог дела трке Алонсо је претекао Ника Хулкенберга и пратио је Раиконена поред Малдонада, а онда је претекао и њега и Камуија Кобајашија пошто је остао на стази један круг дуже пре пит-стопа.

На око пола трке Фетел је имао 20 секунди предности у односу на Грожана, који је претекао Хамилтона у 10. кругу. Већина возача искористила је излазак сигурносног возила на стазу док се рашчисте остаци после судара Жан-Ерика Верња и Хеики Ковалаинена.

Хамилтон је био тада јако спор и дозволио је Алонсу да дође до трећег места, а Шпанац је онда споља обишао Грожана на првој кривини при наставку трке.

Само неколико секунди касније, борба за друго место претворила се у борбу за победу, пошто је болид Ред Була стао. Деловало је и тада као да ће Грожан победити, али је проблем са мењачем натерао Француза да одустане, 17 кругова пре краја. Алонсо је после тога преузео вођство и задржао га до краја.

Алонсо води у генералном пласману са 111 бодова, испред Аустралијанца Марка Вебера, који има 91 и Британца Луиса Хамилтона са 88 бодова.

Наредна трка у шампионату Формуле 1 вози се 8. јуна на стази у Силвестрону за Велику награду Британије.

Резултати:
1. Фернандо Алонсо (Шпанија, Ферари) 1:44:16,64
2. Кими Раиконен (Финска, Лотус) + 6,421
3. Михаел Шумахер (Немачка, Мерцедес) +12,639
4. Марк Вебер (Аустралија, Ред Бул) +13,628
5. Нико Хилкенберг (Немачка, Форс Индија) + 19,993
6. Нико Розберг (Немачка, Мерцедес) + 21,176
7. Пол ди Реста (Велика Британија, Форс Индија) + 22,866
8. Џенсон Батон (Велика Британија, Мекларен) + 24,653
9. Серхио Перес (Мексико, Заубер) + 27,.777
10. Пастор Малдонадо (Венецуела, Вилијамс) + 34,630.....

Генерални пласман (возачи):
1. Фернандо Алонсо 111 бодова
2. Марк Вебер 91
3. Луис Хамилтон 88
4. Себастијан Фетел 85
5. Нико Розберг 75
6. Кими Раиконен 73

Генерални пласман (конструктори):
1. Ред Бул 176 бодова
2. Мекларен 137
3. Лотус 126
4. Ферари 122
5. Мерцедес 92
6. Заубер 60...

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару